Edwin Evers ANP

Het onuitwisbare stempel van Evers op de radio: 'Niemand kan hem vervangen'

tijd van publicatie
Geschreven door
Carmen Dorlo
redacteur Online

Maar liefst 21 jaar was Edwin Evers te horen op de radio. Met zijn succesvolle ochtendshow op 538 drukte hij een onuitwisbaar stempel op het radiolandschap. Nu komt daar een eind aan: in de ochtend is Evers staat op voor de laatste keer te horen. Hardcore-fans blikken terug.

"18 jaar lang heb ik geluisterd naar Evers. Ja, je kan zeggen dat ik met hem ben opgegroeid", zegt de 28-jarige (radio-)dj Cees Weel. "Door hem heb ik echt liefde voor radio gekregen."

Cees Weel (in het midden), samen met Edwin Evers NOS

Weel werkt soms als radio-dj, maar vooral als dj op feesten. Evers heeft hem op veel manieren geïnspireerd, vertelt hij. "Evers is echt mijn grote voorbeeld. Zijn hele show zit vol humor, maar ook op de juiste momenten een serieuze noot. Het is een show waarbij hij de hele tijd lol heeft."

Door zijn werk als feest-dj kan Weel niet vroeg genoeg opstaan voor Evers staat op. Maar als echte fan luistert hij altijd het programma terug. "Ik heb natuurlijk geen baan van 9 tot 5. Maar je moet er iets voor over hebben om Evers te kunnen horen. Daarom luister ik altijd als ik kan. Daar krijg je een blije glimlach voor terug."

De laatste uitzending is echt een speciale uitzending.

Cees Weel

Weels ultieme wens is om ooit een keer radio te mogen maken met Evers. Afgelopen maandag heeft hij de radio-dj al ontmoet (zie de foto hierboven). "Dat was echt heel leuk. Spannend? Nee. Je weet al wat je moet verwachten als je zolang naar iemand luistert."

Ook voor de laatste uitzending gaat de 28-jarige fan niet zijn wekker zetten. "Nee, ik draai weer tot laat. Maar ik ga wel opnemen en terugluisteren. De laatste uitzending is echt een speciale uitzending." En wat hij vanaf nu gaat luisteren? "Er zijn genoeg andere leuke programma's. Maar niemand kan Evers vervangen."

Mark Verhoef NOS

"Hij is de allerbeste radio-dj die er is en misschien ooit is geweest", zegt de 24-jarige Mark Verhoef. Als bouwvakker moet hij elke dag vroeg opstaan en is wakker worden met de show van Evers vaste prik geworden. "Hij is heel toegankelijk. Je hebt het idee dat hij persoonlijk tegen je praat. Het gaat ook over onderwerpen die dicht bij me staan", zegt Verhoef.

Als Verhoef een moment moet noemen waar hij altijd om moet lachen, is het de uitzending met de boswachter. "Er was toen het NK Burlen waarbij je het geluid van een parend hert na moest doen. Dan hoor je die boswachter 'loeien'. Was echt zo grappig. Je merkt gewoon dat Evers improviseert en dat kan hij zo goed."

Want ook Verhoef noemt Evers' humor een van de redenen waarom hij altijd luistert. "Hij is zo snel, zo scherp. Aan een woord heeft hij genoeg. En dan die jingles. Geniaal."

Verhoef is vrij maar zet zijn wekker voor de laatste uitzending. "Ik sta op om 06.30 uur voor Evers. Dan zet ik een grote pot koffie en ga ik de hele show op de bank luisteren. We moeten niet vergeten: dit is een leuk afscheid van een programma, er is niemand dood, hè."

Bianca Nunnink (rechts van Evers), tijdens haar ontmoeting met de radiodj NOS

De 49-jarige Bianca Nunnink luistert al meer dan 20 jaar naar Evers en heeft hem zien groeien tijdens zijn carrière. "Zo kwamen er opeens typetjes bij en die werden steeds beter. Op een gegeven moment was het net alsof -ie echt aan het bellen was met Marco Borsato", lacht Nunnink.

Elke dag staat ze op met Evers, via haar automatische radiosysteem, en "buldert Evers' lach al vroeg in de ochtend uit de boxen". Het programma zet ze ook weer op in de auto. "Daar betrap ik me wel eens hoe hikkend lachend ik in de auto zit als ik opeens in de achteruitkijkspiegel moet kijken. De andere chauffeurs zullen wel denken."

Toch is het niet altijd lachen met Evers. "Het is een uitzending met een lach en een traan. Ik heb ook wel eens iets langer in de auto bij werk gezeten omdat ik mijn tranen moest drogen." Als voorbeeld noemt Nunnink de uitzending waarin Peter Heerschop zijn column over het Stint-ongeluk in Oss voorlas. "Je voelde het verdriet. Dat sijpelde door de hele studio heen."

Frank Dane moet geen kopie van Evers worden.

Mark Verhoef

Alle drie de fans gaan de vervanger van Evers, Frank Dane, wel een kans geven. Dane begint in januari met de ochtendshow. "We moeten hem alleen niet vergelijken met Evers, dat zou niet eerlijk zijn", zegt Nunnink. "Ja, het moet geen kopie worden", is Weel het met haar eens. Zolang die humor maar blijft, zijn de fans met elkaar eens. "Ja, de muziek maakt me niet uit", zegt Verhoef. "Die vind ik ruk. Om 10.00 uur gaat sowieso de radio uit."

STER Reclame