Facebook / AFP
NOS NieuwsAangepast

'Moord op Scandinavische toeristen in Marokko was terreurdaad'

De Deense regering beschouwt de moord op een Noorse en een Deense vrouw eerder deze week in Marokko als terrorisme. De moorden in het Atlas-gebergte waren politiek gemotiveerd en dus een daad van terreur, zei premier Rasmussen.

Premier Denemarken: 'Duistere krachten die onze waarden aanvallen'

Voor de moorden zijn vier verdachten aangehouden. De eerste werd gisteren opgepakt in Marrakesh. Vanochtend maakte het Marokkaanse Openbaar Ministerie bekend dat er nog drie verdachten zijn aangehouden.

AFP
Gisteren gaf het Marokkaanse OM de foto's van deze verdachten vrij

Gisteravond zei het OM over de eerste verdachte dat hij lid is van een militante organisatie. De naam van die groep werd niet genoemd.

Ook de Deense inlichtingendienst denkt dat de moorden mogelijk het werk zijn van IS. Die baseert dat mede op een video die op sociale media circuleert. Daarop lijkt te zien hoe de kelen van de vrouwen worden doorgesneden. Een van de vrouwen wordt daarin vijand van Allah genoemd. Zo'n video past in de werkwijze van IS. De authenticiteit van de video wordt onderzocht.

AFP
Rechercheurs op de plaats waar de lichamen van de Scandinavische vrouwen werden gevonden

De lichamen van de 24-jarige Louisa Vesterager Jespersen uit Denemarken en de 28-jarige Maren Ueland uit Noorwegen werden maandag gevonden bij de berg Toubkal, op zo'n 60 kilometer van Marrakesh. Ze kenden elkaar van een Noorse universiteit en waren net in Marokko aangekomen voor een rondreis van een maand.

Hard aangekomen

Correspondent Willemijn de Koning zei op NPO Radio 1 dat het nieuws dat IS mogelijk achter de moorden zat bij veel Marokkanen hard is aangekomen. "Ze wanen zich heel erg veilig, omdat Marokko na de aanslagen in Casablanca in 2003 en Marrakesh in 2011 een soort FBI heeft opgezet. Die rolde de ene na de andere terroristische cel op."

Veel Marokkanen zijn ook boos over wat de vrouwen is overkomen en willen zaterdag een demonstratie houden om steun aan de slachtoffers te betuigen. "Dat laat zien dat het heel erg leeft."

De Marokkaanse overheid is bang dat toeristen Marokko nu zullen mijden. De vrouwen zijn niet ver van Marrakesh omgebracht, de bekendste toeristische trekpleister van Marokko. Volgens De Koning is de stad zelf veilig, maar is het niet verstandig om op eigen houtje naar afgelegen gebieden te reizen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl