André Onana viert het feestje na de uitschakeling van Roda JC in de KNVB-beker

Roda JC bezwijkt pas na penalty's tegen Ajax in bekerthriller

Ajax heeft voor het eerst sinds 2014 de kwartfinales bereikt in de KNVB-beker, maar had zich een makkelijker avond voorgesteld bij Roda JC. De Amsterdammers wonnen pas na penalty's. Na afloop gaf Ajax-coach Erik ten Hag toe dat het vertoonde spel matig was, maar was hij wel blij met het resultaat.

Een paar uur voor dat interview had hij zijn formatie op acht plaatsen gewijzigd en dat was te merken. De bezoekers konden elkaar maar moeilijk vinden en kwamen op 1-0 vanaf de penaltystip. Een lichte overtreding op Klaas-Jan Huntelaar was voor arbiter Serdar Gözübüyük. voldoende om een strafschop te geven.

Daarna volgde een fase waarin Ajax heer en meester was, maar pal voor rust ging het toch mis voor de Amsterdammers. Ajax-doelman Kostas Lamprou beging een overtreding op Mario Engels en toen kon ook Roda vanaf de stip scoren door Mitchel Paulissen.

Golden Boy

In de tweede helft hield de club uit de eerste divisie knap stand tegen de ploeg die binnenkort Real Madrid moet bestrijden in de Champions League. Ajax-coach Erik ten Hag liet Kasper Dolberg en 'Golden Boy' Matthijs de Ligt invallen. Ajax had zeker in de slotfase een enorm veldoverwicht, maar echt grote kansen werden er niet gecreëerd.

Klaas-Jan Huntelaar duelleert met Roda-verdediger Daryl Werker

In de verlenging hetzelfde spelbeeld. Ajax viel uit alle macht aan, Roda probeerde met net zoveel macht de boel dicht te houden. In de counter was de gevaarlijkste kans zelfs voor Roda-invaller Mart Remans die zich knap vrijspeelde en zijn inzet gekeerd zag worden door Lamprou.

In de tweede helft van de verlenging kreeg Dolberg een enorme kopkans die miraculeus gekeerd werd door Roda-keeper Radomir Novakovic. In de slotminuten maakte Andre Onana zijn opwachting in het Ajax-doel met het oog op de naderende strafschoppenserie.

In die penaltyserie misten Mario Engels en Mitchel Paulissen de eerste twee namens Roda. De spanning keerde terug toen ook Ajacied De Ligt faalde. Maar daar bleef het bij, al ging de laatste strafschop van Blind er via de keeper in.