NOS Sport

Orie en Sluiter, teamsprinters en Mentel in de prijzen op Sportgala

Orie wordt Coach van het Jaar en daarna ook Sluiter

Jac Orie en Raemon Sluiter zijn op het NOS | NOC*NSF Sportgala in Amsterdam uitgeroepen tot Coach van het Jaar. Beiden kregen evenveel stemmen van de vakjury en de aanwezige sporters en coaches.

De Nederlandse baansprinters werden verkozen tot Sportploeg van het Jaar. Bibian Mentel kreeg net als in 2014 de Jaap Eden voor Paralympisch Sporter van het Jaar, terwijl Ajax-verdediger Matthijs de Ligt werd uitgeroepen tot Talent van het Jaar.

Marianne Timmer werd verrast met de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs.

Twee Coaches van het Jaar

Jac Orie vierde succes na succes in Pyeongchang. Zijn schaatsers veroverden vier keer olympisch goud en eenmaal zilver.

Daar bleef het niet bij. Op de WK sprint was er zilver voor Kjeld Nuis en in Amsterdam werd zijn jongste pupil Patrick Roest wereldkampioen allround.

Raemon Sluiter overzag de opmars van tennister Kiki Bertens, die dit jaar drie toernooien won, de kwartfinales op Wimbledon bereikte en 2018 afsloot als de nummer 9 van de wereld.

Sluiter wordt Coach van het Jaar, maar met dubbel gevoel

"Hoe verschrikkelijk goed moet een coach wel niet zijn als hij Coach van het Jaar wordt en zijn pupil is niet genomineerd?", refereerde Sluiter aan het niet nomineren van Bertens voor de titel Sportvrouw van het Jaar.

"Dan denk ik dat die coach best goed is, maar ook verschrikkelijk veel geluk heeft gehad. Deze prijs is voor het overgrote deel van Kiki. Het is een waanzinnig grote eer om dit traject met haar mee te maken."

Shorttrackcoach Jeroen Otter was de derde genomineerde in deze categorie.

Büchli, Hoogland, Van 't Hoenderdaal, Van den Berg en Lavreysen met de prijs voor Sportploeg van het Jaar

De teamsprinters Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen, Jeffrey Hoogland en Matthijs Büchli veroverden begin dit jaar de wereldtitel bij de WK baanwielrennen in Apeldoorn. De Nederlandse ploeg was in de finale sneller dan grootmacht Groot-Brittannië.

In augustus veroverden de teamsprinters (met Roy van den Berg in plaats van Matthijs Büchli) in Glasgow ook de Europese titel.

"Een enorme eer om tussen de andere wereldkampioenen verkozen te worden", zei Lavreysen in zijn dankwoord. "Nederland is voor het eerst wereldkampioen op de sprint geworden. Maar het uiteindelijke doel is om goud te halen op de Olympische Spelen in 2020."

De andere genomineerden in deze categorie waren de hockeysters en het zeilduo Annemiek Bekkering en Annette Duetz.

Mentel bedankt haar gezin in dankwoord

Bibian Mentel werd vlak daarvoor voor de tweede keer uitgeroepen tot Paralympisch Sporter van het Jaar. De snowboardster ging ook in 2014 met de prijs aan de haal.

Op de Paralympische Spelen van Pyeongchang sleepte Mentel twee gouden medailles in de wacht: op de snowboardcross en op de banked slalom.

De 46-jarige Mentel zette in oktober een punt achter haar carrière om als ambassadeur bij het Internationaal Paralympisch Comité (IPC) aan de slag te gaan.

Mentel voert al jarenlang een gevecht tegen kanker, die telkens op andere plekken terugkeert in haar lichaam. Op 27-jarige leeftijd moest haar onderbeen geamputeerd worden. Kort voor de Paralympische Spelen in Pyeongchang werd ze nog geopereerd aan opnieuw een tumor.

Rolstoeltennisster Diede de Groot en de rolstoelbasketbalsters waren de andere genomineerden in deze categorie.

Matthijs de Ligt krijgt Young Talent Award

Matthijs de Ligt werd uitgeroepen tot Talent van het Jaar. De 19-jarige verdediger speelde al negentig wedstrijden in het eerste van Ajax en al dertien duels voor Oranje. Hij is de eerste voetballer die deze onderscheiding krijgt.

De Ligt was niet aanwezig om de Young Talent Award in ontvangst te nemen. Hij is met Ajax in Kerkrade voor de bekerwedstrijd tegen Roda JC. Hij werd daarom eerder al verrast met de Jaap Eden-trofee door Frank de Boer.

Afgelopen maandag kreeg De Ligt ook al de Golden Boy Award voor het grootste voetbaltalent van Europa.

Carrièreprijs voor Marianne Timmer

Marianne Timmer werd tijdens het Sportgala geëerd met de Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs. Ze kreeg de prijs uit handen van Yvonne van Gennip, die het beeldje vorig jaar ontving.

De 44-jarige oud-schaatster won in 1998 twee keer goud op Spelen van Nagano (1.000 en 1.500 meter) en eenmaal in 2006 op de Spelen van Turijn (1.000 meter).

Daarnaast werd Timmer in 2004 wereldkampioene sprint en won ze twee keer de 1.000 meter op de WK afstanden, in 1997 en 1999. "Dit had ik echt nooit verwacht", lachte Timmer. "Dit is een enorme eer, helemaal om deze prijs uit handen van Van Gennip te krijgen."

Peter Heerschop schreef voor het radioprogramma Evers staat op jarenlang een weekoverzicht met de titel Lieve Marianne. Deze avond deed hij dat nog een keer, met aan het einde een ode aan zijn 'muze':

Peter Heerschop: 'Lieve Marianne'

Alle winnaars van 2018 op een rij

PRIJS WINNAAR
Sportman van het Jaar Kjeld Nuis
Sportvrouw van het Jaar Suzanne Schulting
Sportploeg van het Jaar Baanwielrenners
Fanny Blankers-Koen Carrièreprijs Marianne Timmer
Coach van het Jaar Jac Orie en Raemon Sluiter
Paralympisch Sporter van het Jaar Bibian Mentel
Young Talent Award Matthijs de Ligt

Bekijk de gehele uitzending van het NOS | NOC*NSF Sportgala 2018 terug.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl