Mark Zuckerberg bij de hoorzitting in de Amerikaanse Senaat in april AFP

Facebook gedaagd om niet beschermen persoonlijke gegevens

time icon

Het Openbaar Ministerie in Washington D.C. brengt Facebook voor de rechter vanwege het Cambridge Analytica-schandaal. Daarbij belandden in 2014 gegevens van miljoenen gebruikers op straat.

Volgens de openbaar aanklager in Washington verzuimde Facebook om de privacy van de gebruikers te beschermen en was het bedrijf misleidend over wie er toegang had tot de gegevens. "Gebruikers lopen het risico gemanipuleerd te worden doordat bedrijven als Cambridge Analytica persoonlijke data kunnen verzamelen zonder toestemming", zegt aanklager Karl Racine.

Cambridge Analytica?

Het Brits-Amerikaanse bedrijf van Steve Bannon kwam in 2014 aan de gegevens van zo'n 87 miljoen Facebook-gebruikers. Het schandaal begon met een veel kleinere groep; zo'n 270.000 Facebookgebruikers die een app van Cambridge Analytica hadden geïnstalleerd. Met die app, getiteld Thisisyourdigitallife, vulden ze een soort persoonlijkheidstest in en gaven ze toestemming voor het uitlezen van hun gegevens.

Wat ze niet wisten is dat het bedrijf een bug in Facebook misbruikte, waardoor het de gegevens van hun Facebookvrienden in handen kreeg zonder dat die daarover werden geïnformeerd. De groep groeide dus snel. Cambridge Analytica werkte samen met het campagneteam van president Trump. Via de gegevens werden mensen voorafgaand aan de presidentsverkiezingen persoonlijk benaderd, met als doel om Trump te laten winnen.

Facebook ligt al geruime tijd onder vuur vanwege privacyschendingen en ook vandaag kwamen weer nieuwe details naar buiten. De Amerikaanse krant The New York Times schreef dat Facebook grote bedrijven als Spotify en Netflix de mogelijkheid had geboden om privéberichten van gebruikers te lezen.

Ook kon Microsoft-zoekmachine Bing de namen van alle Facebook-vrienden van mensen bekijken, schrijft de krant. Er werd niet betaald voor de afspraken, die vorig jaar nog van kracht waren.

STER Reclame