Michel Karsten in 1999

'Dopingarts' Michel Karsten (76) overleden

Huisarts Michel Karsten is donderdag op 76-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Karsten werd bekend omdat hij als een van de weinigen openlijk sprak over het toedienen van anabole steroïden aan topsporters.

Naar eigen zeggen begeleidde Karsten tientallen topsporters bij het gebruik van anabole steroïden. Onder hen waren volgens hem vechtsporters, bodybuilders en atleten.

Bespreekbaar

Karsten wilde het onderwerp doping bespreekbaar maken, al was hij naar eigen zeggen wel tegen het gebruik ervan. De arts vond dat hij topsporters die koste wat kost anabolen wilden nemen, niet de zwarte markt op kon laten gaan, omdat daar veel gevaarlijke middelen rondgingen.

In 1992 veroorzaakte Karsten een rel nadat hij in een televisieprogramma had bekend dat schaatsers van de olympische kernploeg bij hem kwamen. Het leidde uiteindelijk tot een rechtszaak, aangespannen door de kernploeg met onder anderen Bart Veldkamp, Rintje Ritsma en Yvonne van Gennip. Karsten weigerde echter namen te noemen onder de noemer van beroepsgeheim.

Daaropvolgend moest Karsten van de rechter zijn uitspraken rectificeren. Na de affaire besloot schaatsbond KNSB met out-of-competitioncontroles te beginnen: dopingcontroles buiten de wedstrijden om.

Lezingen

Later werd Karsten vaak gevraagd voor lezingen op het gebruik van doping. Ook werkte hij mee aan de oprichting van het NeCeDo, dat later overging in de huidige Dopingautoriteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl