Vink in Barneveld
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

'Vervuilde grond afvalverwerker Vink op minstens 12 plekken gebruikt'

Vervuilde grond van het Barneveldse recyclingbedrijf Vink ligt op minstens twaalf plekken in tien gemeenten. Welke locaties dat zijn, heeft de provincie Gelderland gisteravond bekendgemaakt. Niet uitgesloten wordt dat nog meer locaties zullen opduiken.

Het aantal gemeenten was bekend, maar de precieze plekken niet allemaal. Nieuw is dat de vervuilde grond ook in Almere en Laren ligt. En dat in Barneveld niet, zoals eerder gemeld, 1000 ton ligt maar ruim 6700 ton zand dat mogelijk vervuild is met kankerverwekkende stoffen. Dat schrijft Omroep Gelderland.

Waar is de vervuilde grond van afvalverwerker Vink gebruikt?

Plaats nieuwbouw hoeveelheid
Barneveld wijk Eilanden-Oost 6768 ton
Barneveld wijk Veller II
Voorthuizen (gem. Barneveld) appartementen Apeldoornsestraat
Veenendaal bij kerk De Poster 264 ton
De Bilt appartementen La Luna 176 ton
Ede wijk Enka 80 ton
Achterveld (gem. Leusden) wijk Groot Agteveld 71 ton
Almere ? 64 ton
Apeldoorn natuurproject Drostendal 30 ton
Laren ? 23 ton
Wierden (gem. Almelo) bedrijventerrein Twente 20 ton
Bunnik fabrieksterrein Vrumona 13 ton

Begin november meldde Zembla dat vervuilde grond van Vink is gebruikt bij de aanleg van twee woonwijken in Barneveld. Dat bleek uit onderzoek van de Gelderse Omgevingsdiensten.

Het rapport dateert van 2017; het tv-programma achterhaalde de gegevens met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur. De provincie Gelderland kende de feiten, maar deed er tot dan toe niets mee.

Provinciebestuurder Conny Bieze kreeg in april 2018 van de omgevingsdienst een memo met daarin alle bevindingen over de vervuilde grond van Vink. Het meeste zand is gebruikt in Barneveld. Volgens het rapport is er "nauwelijks risico" voor de volksgezondheid.

Volgens Vink ligt de grond onder fietspaden, straten, terrassen en stoepen. En niet in tuinen. Directeur Rob Vink meldde eind november dat het zand schoon was.

Begin december stuurde gedeputeerde Bieze een mail aan de Gelderse Statenleden dat negen andere gemeenten ook zijn geïnformeerd dat bij hen vervuilde grond van Vink is gebruikt. In welke plaatsen dat gebeurd is, meldde ze toen nog niet.

Styreen en tetrachlooretheen

In Leusden - een van die tien gemeenten - ligt het zand onder een nieuwbouwwijk in het dorp Achterveld. Die gemeente liet als eerste bodemonderzoek doen. De uitkomst: er is inderdaad styreen gevonden, maar de hoeveelheid valt binnen de norm.

Milieuadviesbureau De Klinker Milieu onderzocht het zand ook en constateerde dat er een verhoogde concentratie van het mogelijk kankerverwekkende tetrachlooretheen in zit. Geconfronteerd met deze resultaten zei de gemeente Leusden dat de grond niet in een woonwijk gebruikt had mogen worden.

De gemeente Barneveld heeft bodemonderzoek aangekondigd. De resultaten daarvan zijn eind februari klaar.

Advertentie via Ster.nl