NOS Nieuws

Wekdienst 19/12: rechtszaak rond straatintimidatie en plan voor no deal-brexit

Goedemorgen! Vandaag presenteert de Europese Commissie een plan waarin staat wat er gebeurt als er geen afspraak komt met de Britten over de brexit en in Rotterdam staat iemand voor de rechter vanwege 'straatintimidatie'.

Geleidelijk trekt de regen naar het oosten weg, vervolgens klaart het soms op. In de middag kan in het westen weer een bui vallen. Het wordt 8 of 9 graden, bij een matige zuidelijke wind. De rest van de week is het wisselvallig en zacht weer. Iedere dag valt er neerslag en de wind trekt soms behoorlijk aan.

Ga je op pad? Hier vind je het overzicht van de files en werkzaamheden en de situatie op het spoor.

Wat kun je vandaag verwachten?

  • De Europese Commissie presenteert het plan waarin moet staan wat er gebeurt als er geen afspraak komt met de Britten over de brexit.
  • Voor het eerst staat in Rotterdam iemand voor de rechter op verdenking van straatintimidatie. In de stad is dat strafbaar en de intimidatie kan per app gemeld worden. Het afgelopen jaar zijn er duizenden meldingen binnengekomen.
  • En voor de kust van Texel start een proefproject met het opwekken van elektriciteit door golfslag. De installatie wordt in de Waddenzee te water gelaten - en later naar de Noordzee gesleept.

Wat heb je gemist?

In de VS is het vanaf eind maart verboden om nog langer een zogenoemde bump stock in bezit te hebben. Met dat opzetstuk voor vuurwapens verandert een semi-automatisch geweer in een mitrailleur. President Trump had het verbod in februari al aangekondigd.

Bump stocks veranderen semi-automatische wapens in volautomatische

Ander nieuws uit de nacht:

  • Iedere 14-jarige moet opgeroepen worden om zich te laten inenten tegen meningokokken C en W. Dat adviseert de Gezondheidsraad. Dit jaar zijn al 21 mensen overleden aan meningokokken type-W.
  • De politie looft een beloning van 15.000 euro uit voor de gouden tip die leidt naar de dader van de moord op Mariët Peters. De destijds zwangere vrouw werd in 1992 om het leven gebracht en de politie hoopt dat mensen die meer weten nu wel willen praten.
  • Ruim vier op de tien Nederlanders willen het liefst altijd de wintertijd aanhouden. Uit een flitspeiling onder ruim 1800 mensen, in opdracht van minister Ollongren, blijkt dat ongeveer een kwart liever de zomertijd wil. Nog eens een kwart kiest voor het huidige systeem van het halfjaarlijks verzetten van de klok.
  • Uber mag van de Amerikaanse staat Pennsylvania weer tests uitvoeren met zelfrijdende auto's op de openbare weg. De proef werd in het voorjaar stopgezet na een dodelijk ongeluk. De auto's gaan niet harder dan 40 kilometer per uur en mogen niet rijden als het regent of donker is.

En dan nog even dit:

In Genua gaat een nieuwe brug de brug vervangen die in augustus instortte en waarbij 43 mensen om het leven kwamen. Het ontwerp is geïnspireerd op de vorm van een marineschip en komt van architect Renzo Piano (81). Hij zei eerder dat de brug van staal duizend jaar zal meegaan.

Burgemeester Marco Bucci van Genua toont het ontwerp van de brug

Fijne dag!

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl