NOS NieuwsAangepast

Groot deel Nederlanders wil het liefst het hele jaar wintertijd

Een groot deel van de inwoners van Nederland wil het liefst altijd de wintertijd aanhouden. Uit een flitspeiling (.pdf) onder ruim 1800 mensen, in opdracht van minister Ollongren van Binnenlandse Zaken, blijkt dat 41 procent voorstander is van de standaardtijd. Ongeveer een kwart wil liever de zomertijd en nog eens een kwart kiest voor het huidige systeem van het halfjaarlijks verzetten van de klok.

Met een permanente wintertijd wordt het in de zomer (nog) eerder licht, maar ook vroeger donker. Bekijk de verschillen:

Wat betekent altijd zomer- of wintertijd voor het tijdstip dat de zon opkomt en ondergaat?

Minister Ollongren besloot een peiling te houden onder de Nederlandse bevolking, naar aanleiding van de oproep van voorzitter Juncker van de Europese Commissie om te stoppen met het aanpassen van de klok. Hij wil dat EU-lidstaten kiezen tussen een permanente zomer- of wintertijd.

Het kabinet had eerder nog veel vragen over het Europese voorstel. Vicepremier De Jonge benadrukte bovendien dat er afstemming moet komen met andere lidstaten, vooral met de Benelux en met Duitsland. Dat laatste vindt ook een meerderheid van de ondervraagden.

Volgens Ollongren laat de peiling zien dat het onderwerp leeft onder de mensen:

Minister Ollongren: we hebben meer tijd nodig om een keuze te maken

Ollongren wil dat de drie tijdssystemen eerst verder worden onderzocht. Ze is blij dat andere lidstaten daar ook de tijd voor nemen. "Dan moeten we nog maar een paar keer de klok verzetten, maar dan hebben we daarna een resultaat waarmee we uit de voeten kunnen."

Eind oktober werd al duidelijk dat het verzetten van de klok op zijn vroegst pas in 2021 kan worden afgeschaft. De Europese ministers van Transport vonden de discussie te ingewikkeld om toen al een besluit te nemen. Het is onduidelijk wanneer het onderwerp weer in Brussel op de agenda staat.

Wat vinden mensen op straat? Zomertijd, wintertijd of de klok blijven verzetten?

Zomertijd, wintertijd of houden zoals het is?

Het halfjaarlijks verzetten van de klok heeft voor- en nadelen. Het belangrijkste argument om de zomertijd in 1977 in te voeren, was energiebesparing. Daarnaast hoopte de Tweede Kamer dat de recreatiesector ervan zou profiteren dat het langer licht bleef.

Maar het is moeilijk te bepalen hoeveel energie er wordt bespaard door de zomertijd. Er is een studie gedaan waaruit bleek dat dat 0,3 procent was. Leden van het Europees Parlement vinden dat te weinig.

Bovendien hebben sommige mensen last van het verzetten van de klok. Ze zijn uit hun ritme, liggen de eerste nachten na de tijdsverandering wakker of krijgen op rare momenten trek in eten.

Oordelen over zomer- en wintertijd, uitkomst uitgebreide afweging

Positief Neutraal Negatief Geen mening
Altijd standaardtijd 41% 26% 25% 8%
Altijd zomertijd 27% 26% 39% 8%
Klok verzetten 24% 30% 39% 6%

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl