Big-regisseur Penny Marshall overleden

Penny Marshall in mei 2009 Reuters

In haar huis in Los Angeles is de Amerikaanse actrice en regisseur Penny Marshall overleden. Ze stierf op 75-jarige leeftijd aan de complicaties van diabetes.

Marshall was in 1988 de eerste vrouwelijke regisseur van wie een film meer dan 100 miljoen dollar in het laatje bracht. Dat lukte met Big, waarin Tom Hanks een kind speelt dat in het lichaam van een volwassen man terechtkomt.

Beroemd werd deze pianoscène met Hanks en Robert Loggia:

Vier jaar na het succes van Big speelde Hanks opnieuw in een film van Marshall: A League of Their Own. Ook die film leverde meer dan 100 miljoen dollar op.

De acteur reageert op Twitter op Marshalls dood. "Man, wat hebben we gelachen", zegt hij.

Tom Hanks
@tomhanks
Goodbye, Penny. Man, did we laugh a lot! Wish we still could. Love you. Hanx.
4 weken geleden

Penny Marshall ging films maken nadat haar zeer succesvolle tv-sitcom Laverne & Shirley begin jaren 80 was gestopt. Ze debuteerde in 1986 met de komedie Jumpin' Jack Flash, een van de eerste films met Whoopi Goldberg.

Tussen de successen van Big en A League of Their Own regisseerde ze Awakenings, met Robert De Niro en Robin Williams. Die film werd onder meer genomineerd voor een Oscar voor Beste Film. Dat was pas de tweede keer dat een film van een vrouwelijke regisseur die nominatie kreeg.

STER Reclame