In samenwerking met
Omroep Flevoland
NOS Nieuws

Heckrunderen en konikpaarden Oostvaardersplassen mogen worden bijgevoerd

De heckrunderen en konikpaarden in natuurgebied de Oostvaardersplassen mogen komende winter worden bijgevoerd als er te weinig voedsel is. Dat heeft de provincie Flevoland laten weten aan Staatsbosbeheer.

Het bijvoeren geldt niet voor de edelherten in het gebied. Die mogen volgens de wet alleen bijgevoerd worden als er bijzondere weersomstandigheden zijn.

Protesten

In de winter van vorig jaar stierf een groot deel van de zogenoemde grote grazers in de Oostvaardersplassen door honger en kou. Het leidde tot felle protesten. Actievoerders gingen uiteindelijk de confrontatie aan met Staatsbosbeheer en probeerden zelf de dieren bij te voeren.

De commissie-Van Geel adviseerde in april om het aantal grote grazers in het gebied drastisch terug te brengen. De provincie nam dat advies over en is inmiddels begonnen aan het afschieten van edelherten. De populatie moet van 1800 naar 490. Ook worden circa 150 konikpaarden gevangen en elders uitgezet.

De provincie verwacht niet dat de hele operatie voor de komende winter is afgerond, schrijft Omroep Flevoland. Daarom wordt er in dit 'tussenjaar' nog bijgevoerd als dat nodig is. Als de populatie grote grazers is teruggebracht, zou bijvoeren niet meer nodig zijn.

Oostvaardersplassen

De edelherten, konikpaarden en heckrunderen werden in 1983 geïntroduceerd in het gebied. Het idee was om in de Oostvaardersplassen de natuur op z'n beloop te laten en alleen bijna stervende dieren uit hun lijden te verlossen.

Advertentie via Ster.nl