Alejandro Valverde tijdens de presentatie van Movistar

Movistar verdeelt zijn kopmannen: Valverde naar Giro, Quintana rijdt Tour

Wielerploeg Movistar heeft geleerd van afgelopen jaar en zal niet meer met drie kopmannen starten in de Ronde van Frankrijk. De Spaanse ploeg bevestigt bij de ploegenpresentatie dat wereldkampioen Alejandro Valverde niet deelneemt aan de Tour de France.

Valverde (38 jaar inmiddels) zal in de regenboogtrui starten in de Giro d'Italia en de Vuelta a España. Ook rijdt hij in april, in wat zijn achttiende jaar als prof zal worden, voor het eerst de Ronde van Vlaanderen. "Ik wil het vooral goed doen en genieten in de regenboogtrui", zegt Valverde.

De kopmannen van Movistar in 2019

Ronde Kopmannen
Giro d'Italia Alejandro Valverde en Mikel Landa
Tour de France Nairo Quintana en Mikel Landa
Vuelta a España Alejandro Valverde en Nairo Quintana

Nairo Quintana en Mikel Landa zijn de speerpunten van Movistar in de Tour, Landa zal ook de Ronde van Italië rijden. "De Giro heeft me veel gegeven in 2015", zegt Landa over de koers waarin hij drie jaar geleden derde werd. "Ik kijk er erg naar uit en krijg veel steun in mijn team waardoor ik geloof dat we kunnen winnen."

In 2017 werd Landa in de schaduw van Sky-kopman Chris Froome vierde in de Tour. De Spanjaard wilde voor eigen kans gaan, maar werd teruggefloten door de ploegleiding. "Dit wil ik nooit meer", zei Landa in de Spaanse krant El País, waarna hij naar Movistar vertrok.

Drie kopmannen

Afgelopen zomer kreeg Landa in de Tour echter concurrentie van Nairo Quintana én Alejandro Valverde. Bij de tactiek met drie kopmannen zetten veel analisten van begin af aan hun vraagtekens.

"Misschien dat we na de eerste week beslissen om alles op één kopman te zetten", zei manager Eusebio Unzué voorafgaand aan de Tour. "Als het lastig wordt om een kopman aan te wijzen, is dat een luxeprobleem voor ons."

Mikel Landa, Alejandro Valverde en Nairo Quintana

Al op dag één verloor Quintana veel tijd. In de Alpen viel Valverde uit de toptien en ook Mikel Landa bleek geen moment bij machte een gooi te doen naar de gele trui.

Hij zette uiteindelijk wel het beste resultaat neer met een zevende plaats in het algemeen klassement, op 7.37 van Tourwinnaar Geraint Thomas. Quintana eindigde als tiende en Valverde werd veertiende.

Manager Unzue vol vertrouwen

"Het grote doel is om dit jaar een grote ronde te winnen", zegt Unzue, die met Quintana in 2016 in de Vuelta voor het laatst een grote ronde won.

"Quintana en Landa hebben de verwachtingen afgelopen jaar niet ingelost, maar dat zal veranderen", aldus Unzue zelfverzekerd tegen Spaanse media.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl