Barry Atsma als bankier van het verzet
NOS Nieuws

Bankier van het Verzet niet meer in de race voor een Oscar

De Nederlandse oorlogsfilm Bankier van het Verzet is niet meer in de race voor een Oscar. De film van regisseur Joram Lürsen staat niet op de shortlist met negen kandidaten voor beste niet-Engelstalige film.

Ook de Belgische inzending Girl heeft de lijst niet gehaald. De Belgisch-Nederlandse productie van Lukas Dhont won in Cannes nog de Camera d'Or; de prijs voor de beste debuutfilm van het jaar.

Producties die nog wel kans maken zijn films uit Colombia, Denemarken, Duitsland, Japan, Kazachstan, Libanon, Mexico, Polen en Zuid-Korea.

Op de shortlist van The Academy ontbreken verder ook twee Nederlandse korte animatiefilms: Emily van Marlies van der Wel en A Double Life van Job, Joris en Marieke. De drie waren in 2015 wel genomineerd, maar vielen toen buiten de prijzen.

Gouden Kalveren

Bankier van het Verzet met onder meer Barry Atsma en Jacob Derwig was in Nederland een groot succes. De film won vijf Gouden Kalveren, waaronder die voor beste film en de publieksprijs.

De film gaat over twee mannen die in de Tweede Wereldoorlog via een ondergrondse bank het verzet aan miljoenen guldens helpen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl