Willem van Kooten
NOS Nieuws

Marconi Award voor Willem van Kooten, alias 'Joost den Draaijer'

Ondernemer en radiopersoonlijkheid Willem van Kooten, die vooral bekend is geworden als dj onder de naam Joost den Draaijer, krijgt de Marconi Oeuvre Award 2018. Van Kooten werd door zijn kleinzoon met het nieuws overvallen tijdens de uitzending van Tijd voor Max.

Van Kooten introduceerde in 1965, naar Amerikaans voorbeeld, de Top 40 in Nederland en presenteerde de hitparade de eerste jaren bij de zeezender Veronica.

De 77-jarige Van Kooten geldt als de grondlegger van de horizontale radioprogrammering, waarbij programma's dagelijks op een vaste tijd te horen zijn. Hij presenteerde op werkdagen op de toenmalige publieke zender Hilversum 3 tussen 18.00 en 19.00 uur Joost mag niet eten.

'Bravoure en passie'

Volgens de jury van de Marconi Oeuvre Award beheerste Van Kooten radiomaken als geen ander: "Altijd vol energie, bravoure, passie en met een perfecte timing. Hij werd daarmee het ultieme voorbeeld voor de latere generaties discjockeys. Zij oefenden allemaal het dj-vak uit binnen de norm die Van Kooten misschien wel onbewust in Nederland heeft neergezet."

Eerder wonnen onder anderen Adam Curry, Edwin Evers en Ruud de Wild de Marconi Oeuvre Award.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl