Na Merkel en Macron nu ook May 'te kakken gezet' in Catalonië

AFP

Na Obama, Fidel Castro en paus Franciscus gaat nu ook Theresa May met de billen bloot. De Britse premier is toegevoegd aan de caganer-collectie, het poepende poppetje dat traditiegetrouw in de Catalaanse kerststal staat. Ook David Bowie die zijn behoefte doet behoort tot de nieuwkomers.

De afgelopen eeuw werd het steeds populairder om beroemdheden letterlijk te kakken te zetten. Het wordt als een eer gezien, omdat alleen de grootste beroemdheden worden gekozen. Vorig jaar was het meest gevraagde beeldje de voormalig politieke leider van Catalonië, Carles Puigdemont. Op het lijstje met de meest verkochte 'kakkers'ooit staan nog altijd Angela Merkel en Donald Trump.

"Toen een artikel over de Trump-caganer in de New York Times stond, ontvingen we meer dan duizend bestellingen op één dag", zegt Sergi Alós, die de beeldjes maakt in het kleine Catalaanse stadje Torroella de Montgri.

Bekijk hier hoe de beeldjes worden gemaakt:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Na Merkel en Macron nu ook May 'met de billen bloot'

Volgens Alós is de verkoop van de beeldjes afhankelijk van wat er speelt in de wereld. "We verkopen nu vooral veel politici", zegt hij tegen de Spaanse krant El Pais. "Zo verkochten we tijdens de Amerikaanse verkiezingen bijvoorbeeld veel meer Trumps dan Clintons."

De kakkers worden met de hand beschilderd en gemaakt uit papier-maché, lood en gebakken klei. Traditioneel gaat het om een Catalaanse boer met een rode baret, die zijn behoefte doet op respectabele afstand van de kribbe. Die zou daarmee de bevolking een grote dienst bewijzen, in een periode waarin mest een dure grondstof was.

STER Reclame