AFP

De Duitse politie onderzoekt of er een rechts-radicaal netwerk bestaat binnen het korps van Frankfurt. Vijf politieagenten in die stad worden ervan verdacht een doodsbedreiging te hebben gestuurd aan een Turks-Duitse advocate.

Ook zouden zij onderling neonazistisch materiaal hebben uitgewisseld. De agenten zijn inmiddels op non-actief gesteld. Duitse justitie onderzoekt of zij schuldig zijn aan opruiing en het gebruik van ongrondwettelijke middelen.

NSU

De zaak kwam aan het rollen door een dreigbrief aan de advocate Seda Basay-Yildiz. Zij vertegenwoordigde een aantal nabestaanden in het proces tegen de National Sozialistische Untergrund (NSU), een groep neonazi's verantwoordelijk voor een reeks racistische moorden in Duitsland begin 2000.

In de brief wordt Basay-Yildiz onder meer uitgescholden voor 'Turks zwijn' en worden zij en haar tweejarige dochter met de dood bedreigd: "Als vergelding slachten wij je dochter", valt er te lezen. De brief is ondertekend met de naam NSU 2.0.

Advocaat Seda Basay-Yildiz (l) met naast haar de weduwe van een man die door de NSU werd vermoord AFP

De politieagenten kwamen als dader in zicht omdat op een politiecomputer zonder aanleiding het privéadres van Basay-Yildiz was opgezocht. Het onderzoek dat daaruit volgde, heeft een groep agenten ontmaskerd die onderling plaatjes van hakenkruizen en Adolf Hitler uitwisselden. Ook lieten de agenten zich racistisch uit over vluchtelingen.

Het is niet de eerste keer dat de politie in Duitsland onder vuur komt te liggen om sympathieën voor extreemrechts. Ook in het leger zou rechtsextremistisch gedachtegoed vaker voorkomen. Tegen een militair loopt op dit moment een rechtszaak omdat hij aanslagen met een rechtsextremistisch motief zou hebben voorbereid. Een officier van elite-eenheid is op non-actief gesteld omdat hij de Hitlergroet heeft gebracht.

STER reclame