Saudi-Arabië valt uit tegen Amerikaanse Senaat en wijst bemoeienis af

AFP

Saudi-Arabië zegt dat de Amerikaanse Senaat een motie heeft aangenomen die gebaseerd is op "valse aannames". Riyad wijst in een verklaring alle bemoeienis met interne Saudische aangelegenheden af.

De Senaat in Washington nam afgelopen week verrassend een motie aan die de regering-Trump opriep alle militaire inzet in de oorlog in Jemen te staken. Saudi-Arabië leidt een coalitie van Arabische landen die in Jemen vecht tegen de Houthi-rebellen.

De VS hielp tot voor kort onder meer met het bijtanken van Saudische vliegtuigen. Vorige maand schortte de VS die steun op vanwege de zaak van de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi. De Senaat wil dat deze steun überhaupt niet meer wordt opgepakt.

Het Witte Huis had grote druk uitgeoefend op de Senaat om de motie af te wijzen, maar uiteindelijk werd die aangenomen met 56 tegen 41. Dat is opvallend, aangezien Trumps Republikeinen de meerderheid hebben.

De Senaat sprak zich in de motie ook uit over de moord op Khashoggi. De Amerikaanse senatoren legden unaniem de schuld voor de moord op Khashoggi, begin oktober in het Saudische consulaat in Istanbul, bij kroonprins Mohammed bin Salman.

'Niet in lijn met ons beleid'

In de verklaring van het Saudische ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt Riyad dat het de moord al eerder scherp heeft veroordeeld. De moord "is niet in lijn met het beleid van het koninkrijk en zijn instituties". Volgens Saudi-Arabië wist kroonprins Mohammed niets van de operatie waarbij Khashoggi werd vermoord.

Wel geven de autoriteiten inmiddels toe dat er een plan was Khashoggi terug te brengen naar Saudi-Arabië. De Saudiërs die betrokken waren bij de operatie zouden hebben gehandeld in opdracht van een Saudische inlichtingenofficier die op eigen houtje handelde.

De kans dat de motie van de Amerikaanse Senaat wordt omgezet in beleid is overigens klein. Het Huis van Afgevaardigden wil zich er tot nu toe niet over uitspreken. Vanaf januari nemen de Democraten de macht over in het Huis. Als dezelfde dan ook ook zou worden aangenomen, is president Trump van plan zijn veto te gebruiken. Volgens Trump is het bondgenootschap met Saudi-Arabië te belangrijk om op te geven.

STER Reclame