Dumoulin juicht na het winnen van de Giro in 2017.
NOS Wielrennen

Teambaas Spekenbrink: 'Giro te mooie kans voor Dumoulin om te laten liggen'

Niet de Tour de France, maar de Giro d'Italia is het hoofddoel van Tom Dumoulin komend wielerjaar. Dat heeft de renner in samenspraak met zijn ploeg Sunweb bepaald op basis van beschikbare data van beide parcoursen.

Teambaas Iwan Spekenbrink lichtte de keuze toe bij Langs de Lijn op NPO Radio 1. "Op basis van data uit het verleden bleek dat ons onderbuikgevoel klopte: Tom heeft in de Giro meer kans dan in de Tour."

Sunweb heeft daarbij volgens Spekenbrink goed naar beide rondeboeken gekeken. "Waar kunnen we op basis van historische gegevens tijd winnen en waar gaan we verliezen? Dat geeft handvatten om een juiste beslissing te maken."

Het parcours gaf dus de doorslag. De Italiaanse rittenkoers telt liefst drie individuele tijdritten met in totaal 57,2 kilometer, terwijl het specialisme van Dumoulin er in de Tour bekaaid vanaf komt met - naast een ploegentijdrit - slechts één individuele race tegen de klok van 27 kilometer.

Evolutie

Weliswaar wordt De Tour altijd nog hoger aangeschreven dan de Giro, maar Spekenbrink ziet de verhouding tussen beide grote wielerrondes toch langzaam veranderen. "Jaren terug was er maar één koers: de Tour. Die ging je rijden, of hij bij je paste of niet."

"Gelukkig zie je nu een evolutie in de sport: het gaat om de sterren en zij kijken waar ze de meeste kans hebben om te winnen." En dus luidt de conclusie van Spekenbrink: "Deze Giro is een te mooie kans om te laten liggen."

In principe heeft Sunweb hetzelfde plan als afgelopen seizoen. Dat betekent dat Dumoulin na drie weken koers door Italië normaal gesproken daarna ook op de startlijst zal staan van de Tour. Daarbij wordt echter wel een slag om de arm gehouden, aangezien er komend jaar een week minder rust zit tussen de finish van de Giro en de start van de Tour.

"We kunnen niet voorspellen hoe Tom uit de Giro gaat komen", aldus Spekenbrink. "Na drie heftige weken maken we de balans op en kijken we of het voor hem zinvol is om ook in Frankrijk te starten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl