EPA
NOS Sport

Handbalsters superblij met onverwacht EK-brons: 'Echt een teamprestatie'

"Als je van tevoren had gezegd dat we brons zouden winnen, zou ik superblij zijn geweest." Met die woorden vat Kelly Dulfer het EK handbal voor Nederland perfect samen.

Oranje greep brons in Frankrijk na de winst op Roemenië (24-20), maar slechts weinigen hadden dat vooraf voorspeld. "We hebben alles eruitgehaald wat erin zit", constateert Dulfer. "Het is echt een teamprestatie. Ik ben supertrots op de meiden."

Personele problemen

Nederland reisde zonder belangrijke krachten Yvette Broch (gestopt) en Danick Snelder (rugblessure) af naar Frankrijk en tijdens het EK kreeg Nycke Groot migraine, waardoor zij niet alle duels kon spelen. Bovendien raakten ook Martine Smeets en Jessy Kramer in de verloren halve finale tegen Frankrijk geblesseerd.

Dulfer gelukkig met brons: 'Supertrots op de meiden, echt een teamprestatie'

Bondscoach Helle Thomsen beseft dat brons dan ook een zeer goed resultaat is. "Het is het maximaal haalbare, misschien wel meer dan dat", zegt ze. "We kenden de problemen die voor het toernooi ontstonden. Maar deze meiden zijn erg sterk."

Als vervanger van Kramer werd Inger Smits voor de strijd om brons ingevlogen. "Wie had dat gedacht? Ik niet", lacht Smits, die door die ene wedstrijd ook een medaille aan het toernooi overhoudt. Haar eerste als international.

"Het was een heel grote verrassing. Ik ben superblij dat ik deze kans heb gekregen. Het kan niet meer stuk."

Thomsen: 'Brons is het maximaal haalbare, misschien wel meer dan dat'

Bij afwezigheid van Broch en Snelder fungeerde Dulfer dit EK als cirkelspeelster. Ze speelde een sterk toernooi en werd zelfs verkozen tot beste verdedigster. Dat is knap, aangezien zij zich dit toernooi niet - zoals voorgaande toernooien - alleen kon focussen op de dekking.

"Ik heb toch nog een beetje goud", zegt Dulfer, terwijl ze de gouden bal die ze als trofee in ontvangst mocht nemen optilt.

Vechtlust en samenwerking zijn de krachten van dit team.

Kelly Dulfer

Ze prijst de strijdlust van de ploeg in het gewonnen duel om brons. "We hebben gevochten tot het einde. Het was van beide kanten slordig, maar ik denk dat wij verdiend gewonnen hebben. Vechtlust en samenwerking zijn de krachten van dit team."

Thomsen: "Wij hadden meer energie dan Roemenië. Of dat een verrassing is na zo'n zwaar toernooi? Nee, als je voor brons speelt dan krijg je juist meer energie. Deze meiden hebben heel veel power. Ik ben hier zo blij mee."

Huilende moeder Visser stopt als international met brons: 'Fantastisch'

Ook Maura Visser kende een gedenkwaardig toernooi. Voorafgaand meldde zij zich om privéredenen af voor het EK, maar één dag voor het eerste Nederlandse duel voegde zij zich toch bij de selectie. "Dit is een bijzonder gevoel, want ik had niet gedacht hier te staan."

"Thomsen gaf mij de kans en die wilde ik aangrijpen. Mijn taak was samen met Dulfer de dekking neer te zetten en ik denk dat we dat dit toernooi goed hebben gedaan", vervolgde de 33-jarige Visser, die tegen Roemenië haar laatste interland speelde.

"Het is fantastisch om het op deze manier af te sluiten", zegt de 139-voudig international met tranen in haar ogen en haar dochtertje Mexie in haar armen. "Handbal heeft zoveel voor mij betekend. Het is goed zo."

Smits was gister nog thuis maar staat nu met brons: 'Wie had dat gedacht?'
Handbalsters sluiten EK af met brons

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl