Cameron van der Burgh op het podium bij de WK kortebaan EPA

Zijn olympische titel op de 100 meter schoolslag bij de Spelen in Londen in 2012 zal waarschijnlijk voor altijd zijn hoogtepunt blijven. Maar ook zijn laatste race zal Cameron van der Burgh niet snel vergeten.

Van der Burgh liet in 2009 met WK-goud op de 50 m schoolslag (langebaan) voor het eerst van zich horen en behoorde tien jaar lang tot de wereldtop.

Op de 50 meter schoolslag bij de WK kortebaan in Hangzhou zette de 30-jarige Zuid-Afrikaanse zwemmer een dik uitroepteken achter zijn fraaie loopbaan. In een tijd van 25,41 verwees hij, net als op de 100 meter schoolslag, de Wit-Rus Ilja Sjymanovitsj (25,77) naar het zilver. De Braziliaan Felipe Lima (25,80) werd derde.

"Ik ben in de hemel", besloot de Zuid-Afrikaan na de 50 meter. "Ik had geen mooier script kunnen schrijven. Ik ben dit jaar getrouwd met mijn prachtige vrouw, heb mijn rivaal Adam Peaty verslagen bij de Commonwealth Games en nu tweevoudig wereldkampioen. Het is waarschijnlijk het beste dat ik nu stop, want ik denk niet dat ik ooit nog zo'n jaar zal meemaken."

Van der Burgh besluit loopbaan met tweede wereldtitel: 'Had geen beter script kunnen schrijven'

Het koningsnummer bij de WK kortebaan in Hangzhou werd een prooi voor Caeleb Dressel. De Amerikaan pakte op de 100 meter vrije slag goud door in een spannende finale Vladimir Morozov en Chad le Clos voor te blijven.

Le Clos (wereldkampioen op de 100 meter vlinderslag) had de beste start, maar halverwege had Morozov (wereldkampioen op de 50 meter vrije slag) de leiding overgenomen. De Rus kwam in de slotmeters echter net tekort. Dressel tikte aan na 45,62 en Morozov 0,02 later.

Dressel had al vier keer goud veroverd op de estafettenummers, maar kwam in de gouden races van Le Clos en Morozov niet verder dan het zilver. Dit keer was het wél raak.

Caeleb Dressel na zijn zege op het koningsnummer (100 meter vrije slag) bij de WK kortebaan in Hangzhou EPA

Belgische primeur Lecluyse

Fanny Lecluyse zorgde op de 200 meter schoolslag voor een unicum door achter de Amerikaansen Annie Lazor en Bethany Gallat brons te pakken. De 26-jarige Lecluyse is de eerste Belgische zwemster ooit die een medaille verovert op de WK kortebaanzwemmen.

Bij de mannen wist alleen Stefaan Maene in 1993 brons te pakken op de 200 meter rugslag.

Lecluyse zorgt voor Belgische primeur: 'Dit is een droom die uitkomt'

"Dit is echt een droom die uitkomt", aldus Lecluyse, die de prestatie van haar vriend Victor Campenaerts evenaarde. Wielrenner Campenaerts werd eerder dit jaar ook derde bij het WK tijdrijden. "Op het einde moest ik echt door een muur gaan. Ik ben echt heel gelukkig."

STER reclame