De Jong rijdt solo naar zege op 3.000 meter in Heerenveen

Aangepast
Antoinette de Jong is blij naar haar 3.000 meter in Thialf ANP

Antoinette de Jong heeft op het snelle ijs van Thialf bij de wereldbekerwedstrijden de 3.000 meter op haar naam gebracht. Voor de 23-jarige Friezin was het haar derde individuele zege in het wereldbekercircuit.

De omstandigheden voor De Jong waren niet ideaal. Ze reed als eerste van de toppers en, door het afzeggen van Ireen Wüst vanwege ziekte, ook nog alleen.

Wellicht ingegeven door de goede kwaliteit van het ijs ging De Jong snel van start. De laatste ronden waren zwaar, maar haar tijd van 3.59,41 bleek genoeg.

Esmee Visser reed met 4.00,62 een persoonlijk record. Visser verloor echter haar rit van Martina Sáblíková, die de Nederlandse in de laatste meters voorbijging.

De Canadese Isabelle Weidemann - de verrassing dit seizoen op de lange afstanden - werd op knappe wijze tweede.

'Lang niet meer zo diep gegaan'

Voor winnares De Jong was het even omschakelen toen haar tegenstander Wüst zich ineens afmeldde. "Ik moest helemaal mijn raceplan bijwerken, maar ik dacht: ik moet gewoon gaan en visualiseren dat ze er wel bij is."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Opgeluchte De Jong: 'Lang niet meer zo diep gegaan'

De Jong ging opvallend snel van start. "Mijn eerste rondje was 9,9, dat was wel een beetje snel. Daarna was het kijken waar je uitkomt. Ik ben lang niet meer zo diep gegaan."

Daarbij ging ook dank uit naar het publiek, dat haar hartstochtelijk steunde tijdens haar solorit. "Al die mensen die schreeuwden in dit Thialf, dat gaf me het laatste zetje dat ik nodig had."

Razendsnelle Bowe wint 1.000 meter

Brittany Bowe won in Thialf op weergaloze wijze de 1.000 meter. De Amerikaanse finishte in een tijd van 1.13,24, goed voor een wereldrecord laaglandbanen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Razendsnelle Bowe wint 1.000 meter in baanrecord
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Japanse Miho Takagi werd op 0,69 tweede. Het brons was voor de Russische Jekaterina Sjichova.

Zaterdag was al duidelijk geworden dat het ijs in Thialf dit weekeinde razendsnel is en een dag later was de luchtdruk ook nog eens een stuk lager.

Leerdam beste Nederlandse

Bowe profiteerde door niet alleen haar baanrecord (1.13,90) maar ook de snelste tijd op zeeniveau te verbeteren. Die tijd stond met 1.13,56 op naam van Jorien ter Mors in Gangneung.

Beste Nederlandse was Jutta Leerdam op de zevende plek (1.14,49). Ireen Wüst werd achtste, Letitia de Jong negende.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Bowe: 'Perfecte race op geweldig ijs voor fantastisch publiek'

Bowe was zeer tevreden over haar supersnelle rit. "Natuurlijk ben ik heel blij, het was een perfecte race. Het ijs is super en de sfeer is fantastisch met die zee van oranje", sprak de opgetogen Amerikaanse na afloop.

De wereldbekerwedstrijden in Heerenveen zijn rechtstreeks te volgen via de livestream op NOS.nl en de NOS-app.

Uitslag 3.000 meter (v)
Uitslag 1.000 meter (v)

STER Reclame