Anco Jansen (links) is blij met zijn treffer tegen Excelsior ANP

Revanchegevoelens genoeg bij Gronings getint FC Emmen

time icon

FC Groningen tegen FC Emmen, vanmiddag op het programma om 14.30 uur, is een degradatiekraker in de eredivisie. Maar het is meer. Liefst twaalf spelers van Emmen waren ooit actief in Groningen. Net als trainer Dick Lukkien, zijn assistent Casper Goedkoop en Emmen-directeur Ben Haverkort. Revanchegevoelens zijn er dan ook genoeg.

De wedstrijd is te volgen in een liveblog op NOS.nl en in de app en via flitsen in Langs de Lijn op NPO Radio 1. Een samenvatting is te zien in Studio Sport Eredivisie om 19.00 uur op NPO 1.

Dick Lukkien keek deze zomer naar de speelkalender. Zijn ogen zochten naar FC Groningen-FC Emmen, 16 december. De Veendammer werkte zes jaar in de Martinistad. Als trainer van de beloften en assistent bij het eerste team, maar toen puntje bij paaltje kwam, werd hij gepasseerd als hoofdtrainer. Groningen koos voor Ernest Faber en Lukkien wist dat het tijd was voor iets anders.

Niets te bewijzen

Wil hij iets laten zien tegen zijn oude club? "Als je bedoelt dat ik nog iets te bewijzen heb ten opzichte van de mensen met wie ik daar heb gewerkt? Dat leeft bij mij helemaal niet", zegt hij stellig.

"Ik zal een hoop bekenden zien met wie ik heb gewerkt. Dat vind ik wel heel leuk moet ik zeggen."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

FC Groningen tegen FC Emmen, duel met revanchegevoelens

De trainer heeft ook wel andere zorgen. De degradatiestrijd wordt met de week serieuzer, hoewel spelers en trainer daarin ijzig kalm blijven. Lukkien: "Nu gaan we naar de Euroborg om daar punten te halen. Die hebben we keihard nodig met Emmen en zo ga ik daar naartoe."

Blik meegenomen

Op het veld is sinds zijn vertrek in 2016 een hoop veranderd. Met wie van de huidige basisspelers van Groningen werkte hij nog? Lukkien trekt een frons. "Padt, Mahi..." Dan valt hij stil. "Het verloop is wel groot, hè?", voegt hij toe.

"Die anderen spelen allemaal in Emmen", wordt hem dan voorgehouden. Lukkien schiet in de lach: "We hebben een blik meegenomen."

Het is zo'n grapje met een kern van waarheid. In Lukkiens kielzog trekken zondag maar liefst twaalf spelers naar Groningen die op enig moment aan FC Groningen verbonden waren.

Emmen-spelers met een verleden bij FC Groningen

Anco Jansen Peter van der Vlag
Nicklas Pedersen Henk Bos
Jafar Arias Hilal Ben Moussa
Glenn Bijl Robbert de Vos
Nick Bakker Kasper Oldenburger
Keziah Veendorp Daniel Camara Bos

Een van die spelers is Jafar Arias. Als 19-jarige debuteerde hij in 2014 voor FC Groningen in de basis tegen sc Heerenveen. Maar zijn verblijf in het noorden werd niet wat hij ervan verwacht had.

Arias leunde teveel op zijn talent. Nam bijvoorbeeld krachttraining niet zo serieus. "Ik ben een jongen die van nature al sterk is", zegt de international van Curaçao. "Toen dacht ik: ik ben toch sterk genoeg, ik overleef het wel zo. In de eredivisie zijn andere jongens ook sterk. Er is altijd ruimte om je te verbeteren. Dat besef heb ik wel nu."

Arias wil wat bewijzen

Hij kreeg bij Groningen geen nieuw contract en kwam via FC Dordrecht alsnog in de eredivisie terecht. Arias: "Misschien was het wel goed voor mij om te vertrekken. Om het besef te hebben dat ik een betere speler kan worden."

Heeft Arias zondag wat te laten zien? De spits antwoordt, zonder omhaal: "Ik denk dat ze een heel andere Jafar gaan zien. Ik denk dat er wel een beetje revanche in zit. Zeker weten."

Op papier is het verschil in begroting tussen de clubs nog steeds fors. In de praktijk scheidt alleen een beter doelsaldo FC Groningen van degradatievoetbal. Is er misschien toch sprake van onderschatting?

"Ik denk niet dat Groningen in de positie is op dit moment om welke tegenstander dan ook maar te onderschatten", zegt Emmens assistent-trainer Goedkoop.

Jagende Groningers

Het grootste gevaar? "Zij willen ons denk ik vroeg onder druk gaan zetten", schat Goedkoop in. "En dan op ons gaan jagen, zoals ze de laatste weken bij tegenstanders gedaan hebben. Aan ons zaak om daar onderuit te spelen. Wij moeten ervoor zorgen dat we goed positiespel spelen zoals we dat kunnen. Dan ben ik ervan overtuigd dat we daar punten gaan halen."

En dan? Goedkoop, overtuigd: "Onze hoofdtrainer is niet zo van de voorspellingen, ik ga er iets makkelijker mee om. Ik zeg: 1-2 overwinning voor ons."

"De derby die nog geboren moet worden", zegt een clubmedewerker van FC Emmen over de uitwedstrijd tegen FC Groningen. Clubhistoricus Dirk van der Kaap: "Groningen en Emmen: die kon je nooit met elkaar vergelijken. FC Groningen had een begroting die vele malen groter was dan die van FC Emmen. Groningen heeft nooit veel hinder van Emmen gehad."

Een goede naam is er al wel: Hondsrug-derby, vernoemd naar de landschapsverhoging tussen Emmen en Groningen. En populair is de wedstrijd ook al: Zo'n 700 supporters hebben al een kaartje gekocht, een veelvoud van het aantal dat normaal gesproken met FC Emmen meereist.

STER Reclame