Oranjehockeyers moeten in WK-finale oppassen voor Belgisch cornerkanon

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Het gevaar voor Oranje in de WK-finale: Belgisch cornerkanon Hendrickx
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Het rode gevaar komt voor de Nederlandse hockeyers zondagmiddag niet uit het oosten, maar uit het Antwerpse district Wilrijk. Strafcornerspecialist Alexander Hendrickx schoot dit WK hockey al zeven keer raak voor België, om 14.30 uur tegenstander van Oranje in de finale, en is daarmee topscorer van het toernooi.

Tijdens de halve finale van de Belgen tegen Engeland (6-0 zege) nam de 25-jarige verdediger nog twee van de zes doelpunten voor zijn rekening. "België heeft drie goede cornerschutters: Tom Boon, Loïck Luypaert en Alexander, waarvan Alex internationaal gezien de minst bekende is", aldus oud-international Jesse Mahieu, coach van Hendrickx in de Nederlandse hoofdklasse bij Pinoké.

De een zijn dood...

"Hij is vlak voor het toernooi naar voren geschoven als eerste cornernemer en staat door het afhaken van Emmanuel Stockbroekx (die in de groepsfase een hamstringblessure opliep, red.) alle wedstrijden in de basis, waardoor hij meer kansen krijgt om te scoren. De een zijn dood is de ander zijn brood."

NOS

Dat Hendrickx een relatief onbekende is op het mondiale hockeypodium speelt de Belg volgens Mahieu in de kaart. "Hij is lastiger te analyseren. Mink van der Weerden heeft misschien al driehonderd keer een corner genomen voor Nederland, die kan je helemaal dood analyseren. Van Alexander is niet zoveel beeldmateriaal."

Cornerklasje van Lomans

Het zou een verklaring kunnen zijn voor Hendrickx' opvallende scoringsdrift in India. De wijze lessen van een befaamd strafcornerspecialist van weleer spelen ook een rol.

Mahieu: "Zijn strafcorner is lastig te lezen, hij pusht heel hard en met een goede schijnbeweging vooraf. Hij zit bij Pinoké in een cornerklasje van Bram Lomans en is wel harder gaan pushen dankzij Bram."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Belg Van Doren over WK-finale: 'We zullen klaar zijn voor Nederland'

Voor Oranje is het dus zaak de succesvolle strafcorner van Hendrickx lam te leggen. Als dat lukt kan Nederland de Belgen een zeer ongewenste hattrick bezorgen: die van drie verloren internationale finales op rij. In 2016 verloor België in de olympische eindstrijd van Argentinië, een jaar later was Oranje te sterk op het EK.

Of is driemaal scheepsrecht voor de Belgen? "Dat gezegde hebben we in België ook, laten we hopen dat dat klopt", aldus Arthur Van Doren, in het dagelijks leven spelverdeler in de verdediging van Bloemendaal en begin dit jaar uitgeroepen tot beste hockeyer ter wereld.

Belgen klaar voor Nederland

De 6-0 zege op Engeland in de halve finale en de 2-1 overwinning op Duitsland in de kwartfinale geven Van Doren wat dat betreft vertrouwen. "Tegen Duitsland hebben we een mooie wedstrijd afgewerkt en Engeland hebben we dominant naar huis gespeeld."

"We zullen klaar zijn voor Nederland", vervolgt Van Doren. "Dat zal een nog zwaardere klus worden, maar een klus waar we klaar voor zijn. Iedereen staat te popelen."

Arthur Van Doren staat onder contract bij het Nederlandse Bloemendaal Pro Shots

Oranje-keeper Pirmin Blaak verwacht een "hele mooie clash" tussen Nederland en België. "Daar gaan we volle bak op. Volgens mij staat er nog een rekening open van de EK-finale aan Belgische kant", doelt de doelman op de laatste keer dat beide landen elkaar in een finale troffen, vorig jaar op het EK. Nederland won toen met 4-2.

STER Reclame