Tom Dumoulin als winnaar van de Giro d'Italia in 2017 ANP

Dumoulin kiest voor Giro in 2019: 'Daarna waarschijnlijk ook de Tour'

time icon

De Ronde van Italië is het hoofddoel van Tom Dumoulin in 2019. Dat maakte de renner van Sunweb bekend op Twitter. "Na weken van overleg hebben we eindelijk een besluit genomen. Mijn belangrijkste doel in 2019 wordt de Giro d'Italia."

Het routeschema van de Giro d'Italia, de ronde die de Limburger in 2017 op zijn naam schreef, is hem meer op het lijf geschreven dan dat van de Tour de France. Met name het aantal tijdritkilometers zou weleens de doorslag gegeven kunnen hebben.

De Italiaanse rittenkoers telt liefst drie individuele tijdritten met in totaal 57,2 kilometer, terwijl het specialisme van Dumoulin er in de Tour bekaaid vanaf komt met - naast een ploegentijdrit - slechts één individuele race tegen de klok van 27 kilometer.

Ook heeft Dumoulin zijn hart laten spreken bij zijn keuze. "We hebben de Tour de France lang in ons hoofd gehad, maar het parcours van de Giro is zo mooi dit jaar. En ik houd van Italië, van het parcours, van de koers."

Team Sunweb
@TeamSunweb
We've got some news to share with you from training camp! #KeepChallenging #CreatingMemories @giroditalia #Giro
6 maanden geleden

Dit jaar eindigde Dumoulin in beide rondes als tweede. Die prestatie wil hij komend seizoen herhalen of zelfs verbeteren. "Het is zeer waarschijnlijk dat ik na de Giro ook de Tour de France zal rijden voor het klassement. Net als afgelopen jaar."

Met de mededeling maakt Dumoulin een einde aan maanden van speculatie. Na de voorbije Tour was de Limburger er vrijwel zeker van dat hij in 2019 voor de eindzege in Frankrijk wilde gaan. Ook zei Dumoulin dat hij komend jaar geen twee grote rondes zou rijden.

Wat de Tour betreft houdt Dumoulin nog wel een slag om de arm. Zo zit er komend seizoen een week minder tussen het einde van de Giro en het begin van de Tour, waardoor de renners minder tijd hebben om te herstellen van de inspanningen.

"We gaan na de Giro bekijken wat we gaan doen. Normaal gesproken ga ik ook naar de Tour, maar de nadruk ligt op de Giro."

STER Reclame