De eerste sneeuw in Voorburg Mieke Den Hollander / NOS Ooggetuige

Winterse neerslag trekt over Nederland, code geel afgekondigd

time icon Aangepast

Het KNMI heeft voor een groot deel van Nederland code geel afgekondigd vanwege sneeuw en ijsregen. De winterse neerslag kwam kwam rond 20.00 uur uur Zeeland binnen en dat gebied breidt zich uit over de rest van het land.

Aan het begin van de nacht heeft de sneeuwzone de lijn Alkmaar-Utrecht-Eindhoven bereikt en sneeuwt het overal in het zuiden van het land. Pas aan het einde van de nacht sneeuwt het ook in Groningen. In een groot deel van het land kan een sneeuwdek van zo'n 1 tot 3 centimeter ontstaan.

Rijkswaterstaat is volop bezig met het strooien op de snelwegen. In totaal is al meer dan een miljoen kilo zout gestrooid, maar dat betekent niet dat het niet meer glad kan zijn, zegt een woordvoerder. "Wees voorzichtig, als het heel rustig is op de weg, kan het toch nog glad zijn omdat het zout dan nog niet goed is ingereden."

In vrijwel het hele land is de wegdektemperatuur onder het vriespunt.

Ook zondagochtend kan het plaatselijk nog glad zijn door de sneeuw, maar de witte wereld is snel voorbij. Door temperaturen ruim boven het vriespunt smelt de sneeuw overal weer weg. Alleen in Groningen kan overdag de sneeuw iets langer blijven liggen.

Vliegveld Schiphol verwacht dat de sneeuwval wel wat invloed zal hebben op de vluchten van zondag en raadt mensen aan om van tevoren goed naar de reisinformatie te kijken.

Spekgladde wegen in België

Het neerslaggebied komt vanuit België, waar het meteorologische instituut KMI voor het grootste deel van het land code oranje heeft afgekondigd. Volgens Belgische media komen uit het hele land meldingen van spekgladde wegen.

De hoeveelheid sneeuw valt ook in België mee: alleen in de provincies Luik en Luxemburg kan tussen de 2 en 10 centimeter sneeuw vallen.

STER Reclame