Van Gerwen: 'Op mijn best wint niemand van mij'

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Gerwen leeft als een popster richting het WK darts
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Hij staat al bijna vijf jaar bovenaan de wereldranglijst, wint meer toernooien dan iedere andere speler en toch lijkt darter Michael van Gerwen niet zo onaantastbaar als voorheen. Vanavond begint de Brabander aan de jacht op zijn derde wereldtitel.

"Ik zal dit jaar extra scherp moeten zijn op het WK", erkent Van Gerwen. "Ik heb de laatste toernooien wat steken laten vallen. Ik heb dit jaar wel 19 toernooien gewonnen, met het winnen van de Premier League als hoogtepunt, maar voor mijn gevoel was het toch een minder jaar."

Minder grote prijzen

Dat gevoel zit 'm vooral in de grote tv-toernooien, waarvan Van Gerwen er meer niét dan wél won. Van de tien 'majors' op de PDC-tour, gingen er in 2018 drie naar Van Gerwen. Terwijl hij begin 2017 nog negen van de tien titels in bezit had. Inclusief de wereldtitel.

Van Gerwen: "Ik heb de afgelopen jaren zó veel gewonnen. Daarmee heb ik de lat hoog gelegd voor mezelf. Mensen verwachten veel van mij. En als ik mijn beste spel speel, dan wint niemand van mij. Maar dat moet ik dan wel doen. Ik moet scherper zijn, geen fouten maken op de belangrijke momenten en ik moet er harder voor trainen."

Teleurstelling bij Michael van Gerwen na een gemiste dubbel EPA

'Het is maar goed dat ik niet alles win'

Tegenstanders voelen wellicht ook dat er wat te halen valt tegen 'Mighty Mike'. Al merkt Van Gerwen daar naar eigen zeggen niet direct iets van. "Natuurlijk is mijn zelfvertrouwen wel minder, want ik verlies iets vaker dan voorheen."

"De kritiek die ik dan krijg, daar kan ik wel mee omgaan. Dat hoort erbij. Dat gebeurt nu eenmaal met sporters of mensen die ergens goed in zijn. Voor mij is het natuurlijk niet leuk, maar voor de sport en het publiek is het ook maar goed dat ik niet alles win."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van Gerwen gaat voor niks minder dan de wereldtitel
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Dat Van Gerwen tot dusver 'slechts' twee keer wereldkampioen werd (2014 en 2017), steekt hem niet. "Ik kijk naar alles bij elkaar. Vorig jaar heb ik in de halve finale vijf wedstrijdpijlen tegen Rob Cross (de latere winnaar, red.) laten liggen. Dat mag gewoon niet gebeuren. En in 2013 had ik in de finale kansen om te winnen van Phil Taylor, maar dat liet ik ook na."

Kansen nu wél benutten

Van Gerwen heeft dus kansen gemist om het aantal wereldtitels op zijn palmares op te schroeven. Juist dat, het missen van kansen, wil hij dit WK voorkomen. Hij wil laten zien dat de wereldtitel bij hem hoort, als nummer één van de wereld.

"Ik voel me lekker, dat is het enige dat telt. Het begint ook wel te kriebelen nu richting het WK. Ik wil presteren. De afgelopen weken was ik niet 100% gefocust. Ik denk dat dit het juiste moment is om dat te veranderen."

Michael van Gerwen had in de eerste ronde van het WK een 'bye'. Hij speelt vanavond in de tweede ronde tegen de Engelsman Alan Tabern. Die won in de eerste ronde van de Australiër Raymond Smith (3-2).

STER Reclame