NOS Sport

'De Nederlandse verdediging gaat getest worden tegen Australië'

'De Nederlandse verdediging gaat getest worden tegen Australië'

Bij menig hockeyliefhebber zit de WK-finale bij de mannen van vier jaar geleden nog vers in het geheugen. Maar niet omdat het voor Nederland zo gunstig was. Australië overrompelde Oranje in Den Haag met maar liefst 6-1.

De architect van dat Australische succes, Ric Charlesworth, is inmiddels bondscoach-af, maar is wel in India om de kraker in de halve finale van het WK tussen Nederland en Australië te bekijken. "Wie er gaat winnen? Dat is echt moeilijk. Het wordt 50/50", denkt hij.

Charlesworth is onder de indruk van het Nederlandse spel in speelstad Bhubaneswar. "Nederland heeft gevaarlijke aanvallers en een dynamisch middenveld. Met name de snelle tegenaanval met Robbert Kemperman, Thijs van Dam en Billy Bakker is gevaarlijk. Daar moet Australië zich tegen wapenen."

Maar dat zit dit WK wel goed bij Australië, dat de defensie dik op orde heeft. Charlesworth: "Australië is voornamelijk een aanvallende ploeg, maar ze hebben dit WK pas één goal tegen. Ze verdedigen erg goed."

2014: Oranje-bondscoach Paul van Ass feliciteert Ric Charlesworth met de wereldtitel

Daarentegen verwacht Charlesworth dat de Nederlandse verdediging vandaag getest gaat worden tegen de regerend wereldkampioen. "Het verlies van Sander de Wijn wordt een test voor Nederland", zegt hij. De verdediger viel in het duel met Canada uit met een hamstringblessure.

Charlesworth vindt beide ploegen van hetzelfde niveau en vindt het daarom moeilijk een winnaar aan te wijzen. Hij ziet bij beide landen de klasse onder de lat en looft de strafcornerspecialisten. "Hoewel Mink van der Weerden dit WK niet heel sterk is, maar hij beschikt wel over de kwaliteiten."

51/49

Toch is er volgens Charlesworth een punt waarop Australië beter is dan Nederland: shoot-outs. "De verhoudingen in de wedstrijd zijn 50/50, maar als het op shoot-outs aankomt, denk ik toch dat het 51/49 is. In het voordeel van Australië."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl