NOS Schaatsen

Nuis wil het liefste alles rijden, maar Orie trapt af en toe op de rem

Nuis: 'Ik rijd het liefst alles' Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Als het aan Kjeld Nuis ligt, schaatst hij elke wedstrijd. Zijn coach Jac Orie heeft daar andere ideeën over, waardoor Nuis de afgelopen weken op een rustige buitenbaan in het Italiaanse Collalbo met Team Jumbo aan het trainen was. En daardoor met zijn ploeggenoten van Team Jumbo ontbrak bij de wereldbekerwedstrijd in het Poolse Tomaszow.

"Het liefste rijd ik alles. Ik wil gewoon punten halen. Ik wil gewoon racen, gewoon op het podium staan", zegt de tweevoudig olympisch kampioen van Pyeongchang.

"Jac Orie zegt dan: het gaat nu al twee jaar heel goed. Je hebt twee keer op de belangrijkste wedstrijd van het seizoen het hoogst haalbare gehaald. En dat komt mede doordat we zo goed trainen in Collalbo. Dat moet Jac dus elk jaar wel een keer tegen me zeggen."

Wereldrecord

De World Cup is voor Nuis wel van belang. De finale van die wedstrijdenreeks is begin maart op de supersnelle baan in Salt Lake City. "Daar wil ik bij zijn. Ik wil daar graag een wereldrecord schaatsen."

Echter, eerst de wereldbeker in Thialf. Op de 1.500 is de Rus Denis Joeskov dit weekeinde zijn grote rivaal, op de 1.000 meter een andere Rus, Pavel Koelizjnikov. "Ze zijn allebei dit seizoen sneller dan ik. Ik houd niet van indekken. Het zijn altijd mooie races en ik rijd altijd om te winnen", blikt Nuis vooruit.

STER reclame