De klimaattop gaat midden in de nacht door Heleen Ekker / NOS

Klimaattop Polen loopt uit, onderhandelingen vandaag verder

time icon Aangepast

De klimaattop in de Poolse stad Katowice loopt uit. Het was de bedoeling dat er gisteravond overeenstemming zou zijn over een slotakkoord, maar de onderhandelingen zijn nog niet afgerond.

De deelnemende landen proberen een soort handboek op te stellen waarin de praktische uitwerking van het klimaatakkoord van Parijs staat. Het Poolse voorzitterschap zei gisteravond dat er om 01.00 uur een tekst zou zijn waar om 04.00 uur over gesproken zou worden. "De slottekst is er nog steeds niet", zegt NOS-klimaatredacteur Heleen Ekker even na 07.00 uur in het NOS Radio 1 Journaal.

1,5 graad

Het lijkt erop dat er in Katowice geen akkoord komt over een nieuwe doelstelling voor het beperken van de opwarming van de aarde. In Parijs is in 2015 afgesproken dat die opwarming "ruim onder de 2 graden, liefst in de buurt van de 1,5 graad" moet blijven. Vooral voor kleine eilandstaten die bang zijn voor de zeespiegelstijging kan dat verschil fataal zijn.

Die opwarming lijkt nu eerder richting 3 graden te gaan dan 1,5 graad, bleek in oktober uit een VN-rapport. Wetenschappers denken ook dat er een moment zit aan te komen dat het smelten van de grote ijskappen op Groenland en Antarctica niet meer stopt, ook niet als de uitstoot van broeikasgassen naar beneden gaat.

Een positieve conclusie was dat beperken van de opwarming tot anderhalve graad nog steeds mogelijk is, als er wereldwijd snel scherpere klimaatmaatregelen worden genomen.

Stap te ver

"Toch lijkt het opschroeven van de ambitie nu een stap te ver", zegt Ekker. Dat wordt mogelijk doorgeschoven naar de Algemene Vergadering van de VN in september volgend jaar in New York.

VN-secretaris-generaal Guterres riep al het schrikbeeld op van de klimaattop van 2009 in Kopenhagen. Die eindigde in chaos en een akkoord waarin nauwelijks concrete stappen werden gezet.

Nederland

Op de top is wel besloten dat de volgende VN-klimaatconferentie het komend jaar in Chili wordt gehouden.

Ook heeft Nederland afgesproken dat het arme landen gaat helpen bij het nemen van klimaatmaatregelen. Hoeveel geld daarin wordt gestopt, is niet bekend.

STER Reclame