JSF en F-16's

Nederland vergroot NAVO-bijdrage: meer JSF's, tanks en special forces

Het kabinet wil extra geld uittrekken voor defensie. Hoeveel precies wordt pas in het voorjaar bekend, maar het is al duidelijk dat het kabinet meer gevechtsvliegtuigen (JSF's) wil en dat er ook weer Nederlandse tanks komen.

Minister Bijleveld zei na afloop van de ministerraad dat het kabinet met deze voornemens de afspraken die zijn gemaakt op de NAVO-top van juli wil nakomen. Toen is gezegd dat regeringen nog voor het eind van het jaar moeten vertellen hoe veel extra ze aan defensie gaan uitgeven en hoe ze dat gaan besteden. Met name de Amerikaanse president Trump heeft er al verschillende keren over geklaagd dat de Europese NAVO-landen militair gezien te veel op de Verenigde Staten leunen.

Minister Bijleveld: "We willen investeren in F-35-vliegtuigen, tanks en special forces."

Instabiele omgeving

Het kabinet wil investeren in vijf prioriteiten: extra F-35-jachtvliegtuigen (beter bekend als de JSF), uitbreiding van vuurkracht op land en zee, versterking van de speciale eenheden, en meer cyber- en informatie-capaciteit. Als het kabinet helemaal aan de wensen van de NAVO wil voldoen, zouden er op termijn 15 JSF's kunnen worden gekocht, bovenop de nu al afgesproken 37. Met slagkracht op land bedoelt Bijleveld dat er weer tanks komen.

Volgens de minister dragen de prioriteiten eraan bij dat de krijgsmacht sneller aanwezig kan zijn en krachtiger kan optreden, en dat optreden ook langer kan volhouden. Ze benadrukt dat de zogenoemde "veiligheidsomgeving" instabieler is geworden en dat er meer dreigingen zijn.

2 procent

De NAVO-landen hebben in 2014 afgesproken dat alle landen hun budget voor defensie in tien jaar moeten verhogen tot 2 procent van het bruto binnenlands product. Volgens Bijleveld ligt het Nederlandse percentage in 2024, zonder extra stappen, op 1,21.

Maar ze benadrukt dat het niet per se gaat om het halen van een percentage; het kabinet wil duidelijk maken dat het werkt aan voldoende capaciteit.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl