Inter Visual Studio

Zaanstad onderzoekt na ongeluk of noodknop oplossing is

time icon

Zaanstad wil op alle zestien bruggen een noodknop aanbrengen, mocht uit onderzoek blijken dat dit leidt tot extra veiligheid. Burgemeester Hamming deed die toezegging in een raadsvergadering.

Aanleiding is een ongeluk met de Prins Bernhardbrug, die plotseling openging waardoor twee oudere voetgangers gewond raakten. De man van het echtpaar viel in het water en werd gereanimeerd, de vrouw viel op het asfalt en brak haar arm.

Intercom

Zo'n noodknop maakt via een intercom contact met de controlepost waar twee brugwachters zitten. Die kunnen meteen ingrijpen als er iets fout gaat met de bediening.

Tot nu toe heeft alleen de J.M. Den Uyl-brug zo'n noodknop. Die werd twee jaar geleden geïnstalleerd nadat een fietser om het leven was gekomen toen de brug omhoog ging. Mensen die het ongeluk zagen, konden niets voor haar doen.

De noodknop is sindsdien één keer "uit baldadigheid" gebruikt, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Alle bruggen in de gemeente worden onderzocht op veiligheid. De brug waar het oudere stel vanaf viel, is als eerste aan de beurt, schrijft NH Nieuws. De Onderzoeksraad voor Veiligheid doet ook onderzoek naar deze brug.

Dit is een artikel van

STER Reclame