Een Stint aan een kettingslot
NOS Nieuws

Aanpassingen Stint 'goed te doen', toch kan de weg op gaan maanden duren

De Stint is te onveilig om deel te nemen aan het verkeer, concludeerde TNO vandaag. De fabrikant moet de elektrische bolderkar verbeteren. Omdat er ook nieuwe wetgeving nodig is, kan het nog wel even duren voordat je weer een Stint op de weg ziet.

In het TNO-rapport staat onder meer dat de rem van het voertuig niet krachtig genoeg is en dat dat de automatische parkeerrem kan leiden tot gevaarlijke situaties. Het ontbreken van een zitplaats vergroot de kans dat de bestuurder valt. Ook kan de Stint kan bij technische problemen plotseling oncontroleerbaar versnellen.

Nieuw prototype

De fabrikant wilde nog niet inhoudelijk reageren op het rapport en eerst alle bevindingen bestuderen. Eerder had directeur Edwin Renzen al gezegd dat hij werkt aan een verbeterde versie van de Stint. Een die voldoet aan alle normen en Europese regelgeving. Mogelijk zou er in februari een prototype klaar zijn voor keuring.

Hoogleraar autotechniek Maarten Steinbuch, van de Technische Universiteit Eindhoven, denkt dat de benodigde aanpassingen "technisch goed te doen" zijn. Het TNO-rapport is volgens hem immers in overeenstemming met de Europese regels voor dit soort voertuigen. En die regels houdt de fabrikant naar eigen zeggen al aan bij het ontwerp voor de verbeterde Stint.

Ik vermoed dat er vertraging zal ontstaan, omdat de overheid nu heel voorzichtig is om dit soort voertuigen toe te laten op de openbare weg.

Hoogleraar Maarten Steinbuch

"De aanbevolen aanpassingen zijn dus redelijk snel te ontwerpen en te keuren. Technisch gezien zou de Stint in april weer de weg op kunnen. Maar ik vermoed dat er vertraging zal ontstaan, omdat de overheid nu, heel begrijpelijk, heel voorzichtig is om dit soort voertuigen toe te laten op de openbare weg."

Onduidelijke regels

Sinds het Stint-ongeluk in Oss afgelopen september, waarbij vier kinderen om het leven kwamen, ligt de voertuigklasse van 'bijzondere bromfietsen' onder een vergrootglas. Daaronder vallen ook segways, e-bikes en hoverboards. Fabrikanten en verzekeraars zeggen tegen Nieuwsuur dat de huidige regels te onduidelijk zijn.

Minister Van Nieuwenhuizen wil nieuwe eisen opstellen voor deze voertuigcategorie. Adviezen van de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) vormen de basis voor het nieuwe toetsingskader. De minister wil uiterlijk februari een voorstel naar de Tweede Kamer sturen.

Zomer 2019

Hoogleraar Steinbuch verwacht daarentegen dat het tot begin zomer 2019 duurt voordat de nieuwe eisen wettelijk zijn vastgelegd. Omdat alle betrokken instanties uiterst zorgvuldig te werk willen gaan en er veel stappen te nemen zijn.

"Ik zou willen dat het sneller zou kunnen. Maar het kan niet zomaar een goedkeuring zijn voor een aangepaste bromfiets, bij wijze van spreken. Er moet écht iets gezegd worden over de eisen en regels voor dit soort voertuigen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl