ANP
In samenwerking met
NH Nieuws
NOS Nieuws

Burgemeester Hilversum maakt grap over 'zeven kleine negertjes'

Een opmerking van de Hilversumse burgemeester Pieter Broertjes heeft tot ophef geleid op sociale media. Tijdens een vergadering gisteren van de gemeenteraad verwees hij naar het vers Tien kleine negertjes.

Broertjes maakte de opmerking na de mededeling dat oud-raadslid Henk Blok voor Hart voor Hilversum als eenmansfractie verder ging. "Dat betekent dat de fractie Hart voor Hilversum nu nog bestaat uit zeven leden. Ik wens de heer Slingerland succes en ik hoop niet dat het verhaal van de zeven negertjes zoals we dat vroeger...", zei de burgemeester. Hij maakte zijn zin niet af. In de raadszaal werd daarna gelachen.

Niet grappig

Na de opmerking zei Broertjes direct: "Sorry, nee, het is niet grappig. Kan echt niet. Excuus." Volgens NH Nieuws protesteerde raadslid Rebekka Timmer tegen de uitspraak van Broertjes.

En ze was niet de enige. Ook op sociale media hebben veel mensen gereageerd op de opmerking van de burgemeester. "Woedend, geschokt en enorm verdrietig zat ik net op de publieke tribune voor het afscheid van Rebekka Timmer tijdens de Hilversumse raadsvergadering, nadat burgemeester Pieter Broertjes zonder enige schaamte een racistische grap had gemaakt met het woord "n*gertjes", schrijft iemand.

"Walgelijk. Broertjes, schaam je", schrijft een ander. "Dit is gewoon goor racistisch gif verspreiden. Ben ik boos? Ik ben laaiend", schrijft een vrouw op Twitter.

Er zijn ook mensen die de excuses van de burgemeester wel hebben geaccepteerd. Ze vinden de boze reacties overtrokken, omdat Broertjes meteen sorry heeft gezegd.

Aftelrijm

In een reactie laat de gemeente weten dat de uitspraak niet handig was en dat de burgemeester daarom direct zijn excuses heeft aangeboden.

Tien kleine negertjes is van oorsprong een Amerikaans kinderliedje en het is vele keren vertaald, ook in het Nederlands. Het is een aftelrijm waarbij het gezelschap van tien elk couplet kleiner wordt. Tegenwoordig wordt het vers uit de 19e eeuw alom gezien als uiterst racistisch.

Advertentie via Ster.nl