Oranje halvefinalist WK hockey na zwaarbevochten zege op India

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Nederland knokt zich langs India en is halvefinalist op WK hockey
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse hockeyers hebben zich voor de derde keer op rij geplaatst voor de halve finales van het WK. Oranje versloeg gastland India met 2-1 dankzij een snoeiharde strafcorner van Mink van der Weerden in het vierde kwart.

Nederland krijgt nu komende zaterdag in de halve finales de kans op revanche tegen titelhouder Australië, dat Oranje vier jaar geleden in Den Haag van de titel afhield. In de finale werd het destijds liefst 6-1 voor de Aussies.

Luidruchtige fans

De 15.000 luidruchtige Indiase toeschouwers op de tribunes hadden een intimiderend effect kunnen hebben, maar het tegendeel was waar, volgens aanvoerder Billy Bakker. "Ik had bij de warming-up al kippenvel."

"Er stonden geloof ik 15.000 Indiërs te krijsen voordat we überhaupt begonnen waren. Daar heb ik van genoten. Ik heb van tevoren ook gezegd tegen de jongens: geniet ervan en haal er ook energie uit, ook al juichen ze niet voor jou. Dit is iets dat je misschien maar één keer meemaakt."

Een uitgelaten Indiase fan tijdens Nederland-India op het WK hockey ANP

De krijsende Indiërs - en een plukje Oranjefans - kregen een vermakelijk eerste kwart voorgeschoteld. Het jonge India kwam na twaalf minuten op voorsprong via Akashdeep Singh, die in de rebound scoorde na de eerste strafcorner van de wedstrijd.

Thierry Brinkman deed echter direct wat terug, ondanks lang beraad van de videoscheidsrechter, met een tip-in na een vrije slag van Mirco Pruyser.

India sterk

India was in het tweede kwart de bovenliggende ploeg en zag Nilakanta Sharma bijna scoren, maar keeper Pirmin Blaak lette goed op bij de tweede paal. Thijs van Dam leek Oranje na de pauze op voorsprong te zetten, maar hij werd teruggefloten vanwege een voetfout van Bob de Voogd.

Jorrit Croon in actie tijdens de kwartfinale tussen Nederland en India op het WK hockey ANP

De spannende wedstrijd bleef op en neer gaan, totdat Van der Weerden in het vierde kwart met een snoeiharde en lage strafcorner voor de bevrijdende 2-1 van Nederland zorgde.

In de hectische slotfase was het knokkende India dicht bij de gelijkmaker, met een aantal hachelijke momenten voor het doel van Oranje. Maar Nederland trok met een intens meelevende bondscoach Max Caldas de winst over de streep.

'Trots op de ploeg'

"Een 2-1 voorsprong met nog vier minuten te gaan is geen garantie in de topsport, maar ik voelde wel altijd het vertrouwen dat we deze zege binnen gingen trekken", aldus aanvoerder Bakker. "Al met al ben ik gewoon trots op de ploeg."

Matchwinner Van der Weerden wilde zichzelf ondanks zijn doorslaggevende rol niet op de borst slaan. "Ik denk dat er één ding belangrijk is, dat we hier winnen. Verder interesseert het me echt geen zak wie die goal maakt", klonk het weinig poëtisch.

"Ik kan tien goals maken en als we hier dan vierde worden, dan ga ik echt niet blij naar huis." Vierde worden kan nog altijd, maar eerste zeker ook. Dan moet zaterdag wel gewonnen worden van de nummer één van de wereld. Van der Weerden: "Dan moet er nog een tandje bij."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Bakker geniet: 'Stonden 15.000 Indiërs te krijsen voor we überhaupt begonnen'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 Matchwinner Van der Weerden: 'Interesseert me geen zak wie die goal maakt'

STER Reclame