Oranje-kwartet zwemt naar WK-zilver op 4x50 wisselslag Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

Een kleine twee uur na het goud en zilver op de 100 meter vrije slag hebben Ranomi Kromowidjojo en Femke Heemskerk bij de WK kortebaan in China nog een medaille behaald. Samen met Jesse Puts en Ties Elzerman bezorgden ze Nederland het zilver op de 4x50 meter wisselslag.

Met 1.37,05 zwom het kwartet een Nederlands record. Puts (rugslag) tikte als vijfde aan en Elzerman (schoolslag) hield die positie vast. Kromowidjojo was daarna de snelste vrouw op de vlinderslag (voor Japan en Finland zwom een man), waardoor Oranje een plaatsje opschoof.

Heemskerk (die ook tegen twee mannen zwom, onder wie Caeleb Dressel) maakte het knap af. Met de VS (wereldrecord in 1.36,40), Nederland en Rusland was het podium gelijk aan dat van de gemengde 4x50 meter vrije slag.

Kamminga weer zevende

Op de 200 meter schoolslag eindigde Arno Kamminga - net als op de 100 meter schoolslag - op de zevende plaats. Met 2.03,72 kwam hij niet in de buurt van zijn nationale record (2.02,46). De Rus Kirill Prigoda pakte de wereldtitel in een wereldrecord: 2.00,16.

Kamminga: 'Blijkbaar heb ik abonnement op zevende plaats'

Op de 50 meter vrij zwommen Jesse Puts en Pawel Juraszek de achtste tijd (21,12) in de halve finales. De Pool en de titelhouder strijden vrijdag in een swim-off om het laatste finaleticket.

Chad le Clos won voor de vierde keer op rij de wereldtitel op de 100 meter vlinderslag. De 26-jarige Zuid-Afrikaan hield z'n Amerikaanse uitdager Caeleb Dressel achter zich: 48.50 om 48,71.

Opvallend bij de vrouwen was dat alleskunner Katinka Hosszú (3 olympische titels, 22 wereldtitels en 30 Europese titels) op de 200 meter rugslag het podium niet haalde.

STER reclame