NOS
NOS Sport

Jeffrey de Zwaan, van Haagse barman tot outsider op WK darts

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

  • Thierry Boon

    redacteur Sport

Het is rustig op een donderdagmiddag in Café De Kleine Eik, een bruin kroegje op de hoek van een straat in Den Haag. Het is dat er een groot, groen reclamebord van een bekend biermerk aan de gevel hangt, anders rijd je er zo voorbij.

Binnen werken vier Nederlandse darters in alle rust toe naar hun WK-vorm. Jeffrey de Zwaan, Yordi Meeuwisse, Jelle Klaasen en Ron Meulenkamp werpen hun pijlen richting één van de twee dartborden in De Kleine Eik.

Het viertal vormt sinds kort een trainingsgroep. In je eentje trainen is immers saai. Ze gaan bij iedereen in de buurt een dartkroeg af.

Barman De Zwaan

Dit keer mocht De Zwaan kiezen. Dat er wordt getraind in het kleine buurtkroegje in Den Haag is allesbehalve toeval. "Dit is mijn kroegie", vertelt De Zwaan vol trots. "Hier gooi ik competitie en heb ik achter de bar gestaan."

Barman Alex vult hem aan: "Vorig jaar ging het nog niet zo goed en kon hij de centjes wel gebruiken, dus was Jeffrey op woensdagavond mijn barman. Totdat het beter ging met darten. Ik kan je verklappen dat hij nu meer verdient dan dat hij bij mij achter de bar kreeg."

Tijd om te trainen. Ze hebben een vast programma. Eerst een warming-up in de vorm van wat spelletjes, dan is het tijd voor de lunch en daarna worden er wat partijtjes gespeeld.

De spelers zijn grote zalen vol zingende fans gewend, maar tijdens de training is het opvallend stil. Er wordt amper gepraat, concentratie staat voorop. Zelfs de Nederlandstalige meezingers moeten even wachten tot de lunch.

De Zwaan speelt samen met Klaasen, die in 2006 de jongste wereldkampioen ooit werd door Raymond van Barneveld in een bloedstollende finale te verslaan, op het bord links van de bar, tussen twee gokkasten in.

Hoge scores, hoog tempo

De hoge scores vliegen om de oren. Met speels gemak wordt keer op keer het kleine, rode vakje van de triple 20 gevonden. Het tempo ligt hoog. Allebei zijn het snelle spelers, waardoor het van dichtbij nog indrukwekkender is.

Pas bij de laatste van de drie oefenspelletjes loopt De Zwaan qua scores weg van Klaasen. Het zegt wel iets, maar niet veel. De warming-up is bedoeld, zoals de naam al verklapt, om warm te worden en niet zozeer om van de ander te winnen.

Wanneer de warming-up erop zit, is het tijd voor de lunch. Barman Alex heeft zichtbaar zijn best gedaan, want er is voor ieder wat wils. Warme broodjes, koude broodjes, harde broodjes, zachte broodjes, warme worst, een pan snert; het is er allemaal.

Het is pauze en dus kan de muziek aan. Terwijl volkszanger Tino Martin door de muziekboxen klinkt, fantaseren de spelers over het belangrijkste toernooi van het jaar. De gezamenlijke conclusie luidt: wees gewaarschuwd voor Jeffrey de Zwaan.

Verslaat De Zwaan wereldkampioen Cross?

"Jeffrey is echt in bloedvorm", vertelt Klaassen, die zijn trainingspartner ver ziet komen in 'Ally Pally'. "In de tweede ronde krijgt hij Rob Cross, de wereldkampioen. Maar die heeft niet de vorm, dus ik denk dat Jeffrey hem pakt."

Klaasen vervolgt: "Als je zijn kant van het schema bekijkt... Alleen Michael Smith is in goede vorm. Ik zie Jeffrey de laatste weken natuurlijk trainen en alles gaat zo makkelijk. Ik zie hem de halve finales halen."

De hoge verwachtingen lijken De Zwaan zelf niets te doen. "Alles loopt dit jaar super, ik sta lekker te gooien. Het wordt mijn tweede WK, ik heb al een keer daar op het podium gestaan. Ik voel niet echt druk, maar ik weet dat ze rekening met me houden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl