1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
NOS Nieuws

Britse kranten na vertrouwensstemming: 'Keep May and Carry On'

'Keep May and Carry On', opent de Britse krant Metro vandaag, verwijzend naar de bekende slogan 'Keep Calm and Carry On' van de Britse regering uit de Tweede Wereldoorlog. De Britse premier May overleefde gisteravond de vertrouwensstemming in de parlementsfractie van haar Conservatieve Partij.

'Een stem om te blijven, maar wanneer zal ze vertrekken?' is de vraag op de voorpagina van The Daily Telegraph, een verwijzing naar 'Remain' en 'Leave', de twee opties die de kiezers hadden bij het brexitreferendum in 2016.

Ook 'Laat haar er nu gewoon mee doorgaan!' (Daily Express) en 'Tory-coup mislukt. Maar schaal van rebellie beschadigt May' (The Guardian) vallen vanochtend op deurmatten in het Verenigd Koninkrijk.

Ruim een derde van haar fractie wilde May weg hebben, 117 van de 317 conservatieve parlementariërs. "Dat is een behoorlijke tik op de neus", zegt correspondent Tim de Wit op NPO Radio 1 in Met het Oog op Morgen. "May is dan wel opgelucht, maar het probleem is er nog steeds, want hoe gaat ze deze brexitdeal door het parlement krijgen? De gevaren zijn zeker nog niet geweken", aldus De Wit.

In Brussel heerst beperkte opluchting, zegt correspondent Sander van Hoorn. "Als May aan de kant gezet zou zijn, zou dat vertraging hebben betekend. Maar het was hooguit een intermezzo dat niemand had zien aankomen. Wat iedereen wel ziet aankomen, is de stemming in het Britse Lagerhuis." Die stemming over het brexit-akkoord zou dinsdag plaatsvinden, maar May stelde die uit, omdat duidelijk was dat het parlement het akkoord zou verwerpen.

Vandaag is een Europese top in Brussel. May zal daar proberen om bij regeringsleiders nog iets los te peuteren. Eerder zeiden Brussel en de andere EU-landen dat ze niet bereid zijn om opnieuw te gaan onderhandelen. De boodschap van de EU was helder: 'Take it or leave it'.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl