Dusan Tadic scoorde twee keer namens Ajax

Ajax moet na knetterend duel groepswinst aan Bayern laten

Het was zinderend, boeiend en pakkend. Maar Ajax is er niet in geslaagd om als groepswinnaar door te stoten in de Champions League. Door de 3-3 tegen Bayern München in de Johan Cruijff Arena gaan de Duitsers als groepshoofd in de koker bij de loting voor de volgende ronde.

Een fel Ajax speelde een prima eerste helft. Het zette vroeg druk en drong de Duitsers terug. Dat leidde herhaaldelijk tot hectiek in het Duitse strafschopgebied, maar niet tot veel doelpogingen. Dat deden de bezoekers een stuk beter: hun spaarzame aanvallen waren levensgevaarlijk. Vooral Serge Gnabry, de vervanger van de geblesseerde Arjen Robben, was gevaarlijk namens Bayern.

Na een klein kwartier ontsnapte Robert Lewandowski aan buitenspel en gaf Andre Onana geen kans: 0-1. De Pool dook nog een keer vlak voor de doelman op, maar die wist nu de bal ietwat merkwaardig te keren met zijn hoofd. De grootste kans voor Ajax kreeg Donny van de Beek, maar zijn kopbal eindigde in de handen van Bayern-keeper Manuel Neuer.

Robert Lewandowski viert de openingstreffer van Bayern München

Na rust verscheen Bayern vaker op de Ajax-helft, maar gaandeweg ontstond toch weer hetzelfde beeld als voor de rust: Ajax dat Bayern terugdrong. Nu leidde dat wel tot succes. Dusan Tadic tikte na een mooie aanval simpel binnen.

Nadat Onana een kopbal met een fraaie reflex onschadelijk had gemaakt, vielen er plots twee rode kaarten. Maximilian Wöber haalde Leon Goretzka hard neer en mocht vertrekken, waardoor Ajax ineens met tien man stond. Bayern-aanvaller Thomas Müller kon hem echter al snel achterna na een schop tegen het hoofd van Nicolás Tagliaficio.

Voetbalfeest

Met invaller Kasper Dolberg ging Ajax op zoek naar de 2-1 en die kwam er. Een penalty na een overtreding op de Deen werd benut door Tadic. Nu moesten de Duitsers de jacht op de gelijkmaker openen. Invaller Thiago werd gevloerd binnen het zestienmetergebied door Tagliafico en dat betekende weer een penalty. Lewandowski bleef koel en maakte zijn tweede treffer van de avond.

In de slotminuten ging het voetbalfeest onverdroten verder. Kingsley Coman leek Bayern de zege te bezorgen, maar Tagliafico tekende alsnog voor de gelijkmaker. Een treffend slot van een daverende voetbalavond.

In dezelfde groep E won Benfica, dat zich al zeker wist van een vervolg in de Europa League, in Lissabon met 1-0 van AEK. Kort voor tijd tekende Alex Grimaldo uit een vrije trap voor de enige treffer tegen de Grieken, die puntloos bleven.