Een chauffeurs vergrendelt zijn vrachtwagen om diefstal te voorkomen ANP

Rijdende ladingdieven weer actief in Tilburg

time icon

Het was even rustig, maar sinds vorige week is het weer raak. Criminelen die op de snelweg vanuit een personenauto proberen om een rijdende vrachtwagen open te breken en de lading te stelen. Dat zeggen Transport en Logistiek Nederland (TLN) en de politie.

Sinds vorige week zijn er drie meldingen binnengekomen van vrachtwagens die uit Tilburg vertrokken met consumentenelektronica aan boord, die al rijdend op de snelweg zijn overvallen. De laatste meldingen van 'rijdende berovingen' dateren van de zomer van vorig jaar. Daarvoor zijn meerdere Roemenen veroordeeld.

Een woordvoerder van TLN kan en wil niet heel veel kwijt over de recente overvallen: "We zitten midden in het onderzoek en dat wil ik niet in de weg zitten. Ik kan zeggen dat het om drie vrachtwagens gaat en dat die allemaal uit Tilburg zijn vertrokken. Er zullen waarschijnlijk nog meer aangiftes volgen" zegt hij bij Omroep Brabant. "We zijn vooral met dit nieuws naar buiten gegaan om bedrijven en hun chauffeurs te waarschuwen. En ze te vragen alert te zijn."

Werkwijze

Meestal zijn er vier auto's betrokken bij een rijdende overval. Terwijl één auto voor de vrachtwagen rijdt en deze dwingt snelheid te minderen, rijden er twee auto's naast elkaar om het achteropkomend verkeer op afstand te houden. Een vierde auto gaat achter de vrachtwagen rijden.

Een van de inzittenden, die vaak vastzit met een tuigje, klimt uit het dakraam, kruipt op de motorkap, breekt met een slijptol het slot van de vrachtauto open en laadt de spullen uit de vrachtauto en in de auto. Ze kienen het zo uit dat het op een onverlicht deel van de snelweg gebeurt. Doordat de twee auto's naast elkaar blijven rijden en het verkeer ophouden, hebben andere weggebruikers niets in de gaten.

Dit is een artikel van

STER Reclame