Hendriks: 'Van den Hoogenband is meer dan een ambassadeur'

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hendriks: 'Met ambassadeur doe je Van den Hoogenband tekort'

Pieter van den Hoogenband is méér dan een ambassadeur, ofwel een uithangbord, tijdens de Olympische Spelen van 2020. Dat zegt technisch directeur Maurits Hendriks van sportkoepel NOC*NSF, die ook zag dat de aanstelling van de chef de mission niet zonder slag of stoot verliep.

"Ik ben heel blij dat we iemand van het kaliber Pieter aan het hoofd hebben staan in Tokio", zegt Hendriks over de benoeming van de oud-zwemmer die volgens de technisch directeur de onbetwiste leider wordt van TeamNL op de Olympische Spelen van Tokio. "Dat betekent dat hij daar ook echt aan de touwtjes trekt", aldus Hendriks.

"Het is waar dat ik al langere tijd met een groep van oud-olympiërs en paralympiërs werk om een rol te spelen in de Nederlandse sport. Daar hoorde Pieter, met Carl Verheijen, Mark Huizinga en Esther Vergeer, al langer bij."

Salariseisen

De wens van Hendriks én Van den Hoogenband kwam dus uit, maar er ontstond ophef over de salariseisen van Van den Hoogenband. Via zijn column in De Telegraaf voelde hij zich geroepen tekst en uitleg te geven. Door middel van "maximale transparantie" trachtte hij de onrust rond zijn benoeming weg te nemen.

"Ik heb er van een afstand naar gekeken", meldt Hendriks daarover. "Voor mij was het belangrijkste om er inhoudelijk met Pieter uit te zijn, over wat zijn taken en rol worden. En ik begrijp dat daar ook arbeidsrechtelijke onderhandelingen plaatsvinden, want het is een professionele functie."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Van den Hoogenband: IOC wil dat wij 'losersvlucht' in stand houden

Tumult was er ook over de zogenoemde 'losersvlucht'. Van den Hoogenband gaf een week na zijn aanstelling al aan dat hij het Nederlands team van het begin tot het einde bij elkaar wil houden.

Maar, zo zei Van den Hoogenband ook, het Internationaal Olympisch Comité (IOC) ziet liever dat de sporters die klaar zijn huiswaarts keren. Navraag bij het IOC leerde echter dat dat absoluut niet aan de orde is. "Het is aan ieder land zelf om te beslissen hoe de aan hun toegewezen bedden worden gebruikt en of ze atleten naar huis sturen."

Duurzaamheid

Hendriks zegt over de opmerking van: "Waar hij gelijk in heeft, is dat het IOC kijkt naar duurzaamheid. De grootte van het olympisch dorp is daar een cruciale vraag in. Dat is wel degelijk een thema."

"De les is misschien wél dat je dat in het vervolg misschien beter intern kunt bespreken dan dat je daar iets over naar buiten brengt", aldus Hendriks.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Hendriks: 'De les is om het beter eerst intern te bespreken'

STER Reclame