Anastasia Dobromyslova (l) en Rob Cross poseren met de WK-trofee
NOS Sport

WK darts: meer geld, meer vrouwen en meer Nederlanders

De kampioen van vorig jaar - Rob Cross - die hopeloos uit vorm is, geen Phil Taylor - de dartslegende stopte na het vorige WK - en maar liefst dertien Nederlanders. Het WK darts van dartbond PDC gaat donderdag van start en beleeft meerdere primeurs.

Zo is het deelnemersveld uitgebreid naar 96 spelers, 24 meer dan vorig jaar. Mede daardoor zijn er 28 verschillende nationaliteiten vertegenwoordigd, een record. Daarnaast doet ook een recordaantal van dertien Nederlanders mee aan het grootste dartstoernooi van het jaar.

Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld zijn de bekendste Nederlandse namen die in het wedstrijdschema voorkomen. Jelle Klaasen en Vincent van der Voort zijn andere bekenden voor de dartsvolgers, maar er zijn ook drie Nederlandse debutanten dit jaar.

Yordi Meeuwisse, Jelle Klaasen, Ron Meulenkamp en Jeffrey de Zwaan (vlnr)

Noppert, Meeuwisse en Nentjes

Danny Noppert is er daar een van. De 27-jarige Fries verloor in 2017 de WK-finale bij de BDO - die andere dartbond - en stapte dit jaar over naar de PDC. Daar liet hij vorige maand zien in uitstekende vorm te verkeren door het tot de halve finales te schoppen bij de Players Championship finals in het Engelse Minehead.

Yordi Meeuwisse (30) en Geert Nentjes (20) zijn de andere Nederlandse darters die vanaf donderdag voor het eerst meedoen in Alexandra Palace in Londen. Hagenaar Meeuwisse, de nummer 129 van de wereld, won in oktober een kwalificatietoernooi.

Urker Nentjes (PDC-170) plaatste zich door zijn goede resultaten in het jeugdcircuit en haalde vorige maand nog de kwartfinales op het jeugd-WK.

De dertien Nederlanders op het WK

Naam Leeftijd Beste prestatie Wereldranglijst
Michael van Gerwen 29 Winnaar (2014, 2017) 1
Raymond van Barneveld 51 Winnaar (2007) 17
Jelle Klaasen 34 Halve finales (2016) 24
Jermaine Wattimena 30 Tweede ronde (2018) 29
Benito van de Pas 25 Achtste finales (2015, 2016, 2017) 30
Vincent van der Voort 42 Kwartfinales (2011, 2015) 37
Jan Dekker 28 Tweede ronde (2018) 43
Jeffrey de Zwaan 22 Eerste ronde (2016) 44
Danny Noppert 27 Debuut 47
Ron Meulenkamp 30 Eerste ronde (2015, 2017) 49
Jeffrey de Graaf 28 Eerste ronde (2017) 62
Yordi Meeuwisse 30 Debuut 129
Geert Nentjes 20 Debuut 170

Dobromyslova en Ashton

Een ander unicum is dat er voor dit WK twee startbewijzen voor vrouwen waren gereserveerd. In het verleden werden er wel eens wildcards uitgedeeld aan speelsters, maar dit jaar konden vrouwen zich plaatsen via kwalificatietoernooien.

Anastasia Dobromyslova en Lisa Ashton, beiden meervoudig wereldkampioen bij dartsbond BDO, kwamen uiteindelijk bovendrijven.

Dobromyslova, die in 2009 al eens meedeed in Londen en toen verloor van de Nederlander Remco van Eijden, neemt het in de eerste ronde op tegen de Engelsman Ryan Joyce en Ashton treft de Nederlander Jan Dekker.

Lisa Ashton met haar trofee na het winnen van het WK (BDO) in 2017

2,5 miljoen pond in de prijzenpot

Ook de prijzenpot is aangevuld. Die is met 700.000 pond gestegen naar 2,5 miljoen pond (zo'n 2,8 miljoen euro). 500.000 pond (bijna 570.000 euro) daarvan is voor de winnaar. Van Gerwen, de nummer 1 op de wereldranglijst, is de grootste kanshebber voor de titel, maar er zijn meer kapers op de kust.

Zo maken volgens bookmaker William Hill de Schotten Gary Anderson en Peter Wright en de Engelsen Michael Smith en titelverdediger Cross ook kans om de trofee op Nieuwjaarsdag omhoog te mogen tillen.

Ook Jeffrey de Zwaan wordt hoog ingeschaald door het wedkantoor. De Nederlander treft in de eerste ronde de tamelijk onbekende Indiër Nitin Kumar en mag het bij winst opnemen tegen Cross.

De Engelsman, die de wereldtitel uit het niets veroverde, kampt dit jaar met een vormcrisis. Volgens de kenners zou hij daarom zomaar het onderspit kunnen delven tegen De Zwaan.

Weer Van Gerwen vs. Van Barneveld?

Een snelle blik op de rest van het speelschema leert dat Van Gerwen en Van Barneveld elkaar al in de achtste finales kunnen treffen. De twee speelden de afgelopen drie WK's ook al tegen elkaar en iedere keer leverde het onderlinge duel flink wat vuurwerk op.

Raymond van Barneveld (r) feliciteert Van Gerwen na hun halve finale op het WK

In 2015 was Van Barneveld nipt met 4-3 te sterk voor Van Gerwen in de achtste finales. Een jaar later troffen de twee elkaar in de halve finales en schotelden ze de dartsfans een van de beste wedstrijden op een WK ooit voor.

Van Gerwen won met het hoogste gemiddelde (114,05) ooit gegooid in een WK-wedstrijd. Van Barneveld kwam tot het hoogste gemiddelde (109,34) ooit voor een verliezer van een WK-wedstrijd.

Vorig jaar ontliepen de twee elkaar ook niet veel in de kwartfinales. Van Gerwen won dat duel met 5-4 en sneuvelde een ronde later tegen de latere winnaar Cross.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl