Machteloze handbalsters verliezen weer van Noorwegen: 29-16

time icon

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Machteloze handbalsters verliezen weer van Noorwegen: 29-16
Deze video is alleen in Nederland te bekijken.

De Nederlandse handbalsters zijn er opnieuw niet in geslaagd op een groot toernooi te winnen van Noorwegen. De Scandinavische grootmacht was in het tweede duel in de tweede ronde van het EK in Frankrijk oppermachtig tegen een matig spelend Oranje: 29-16.

Na het WK van 2015 (finale), de Olympische Spelen in Rio de Janeiro (strijd om brons), het EK van 2016 (finale) en het WK van 2017 (halve finale) verloren de handbalsters voor de vijfde keer op rij op een groot toernooi van Noorwegen. Oranje slaagde er de afgelopen negentien jaar in zestien onderlinge duels niet in om de Noren te verslaan.

Nederland is zodoende nog niet zeker van de halve finales, maar heeft plaatsing daarvoor nog wel in eigen hand. Woensdagavond moet minstens een punt gepakt worden tegen het Duitsland van de vorige bondscoach Henk Groener.

Slordig

Vooraf was het de vraag of spelmaakster Nycke Groot, die in de overtuigend gewonnen wedstrijd tegen Roemenië migraine kreeg na een botsing met Debbie Bont, kon spelen. Om de Noren niet wijzer te maken hield Oranje het tot vlak voor de wedstrijd geheim. De aanvoerster was inzetbaar, maar verscheen sporadisch binnen de lijnen.

Nederland kwam er het hele duel geen moment aan te pas en trof in Nancy een ijzersterk Noorwegen, dat vocht voor de laatste kans. Aangevoerd door opbouwspeelster Stine Oftedal bouwden de Noren al snel een voorsprong van vijf punten op. De eerste Nederlandse treffer, van Estavana Polman, viel pas na zeven minuten.

Nycke Groot kan spelen, maar baalt enorm tijdens de wedstrijd tegen Noorwegen Orange Pictures

Even leek Oranje beter in de wedstrijd te komen met drie treffers op rij (5-7), maar daarna werd het weer slordig. De handbalsters maakten te veel fouten in de aanval, lieten gaten vallen in de dekking en kregen twee goals tegen, terwijl Noorwegen wegens een tijdstraf twee minuten met een speelster minder op het veld stond.

Voor rust denderde Noorwegen met razendsnelle 'fastbreaks' (de snelle tegenaanval) over Oranje heen. Het stond maar liefst 7-15 bij rust, mede dankzij de uitstekende Noorse keepster Katrine Lunde. Zij haalde in de eerste helft een uitstekend reddingspercentage van 56.

Ik heb geen idee waarom we zo speelden vandaag.

Jessy Kramer

Het spelbeeld na rust was een kopie van de eerste helft. Oranje probeerde wel aan te vallen, maar kreeg in de tegenaanval telkens het deksel op de neus. De machtige Noren stoomden door naar 12-23.

Bondscoach Helle Thomsen spaarde vervolgens een aantal speelsters voor de belangrijke wedstrijd tegen de Duitsers van woensdag en liet enkele wisselspeelsters opdraven. Noorwegen, zevenvoudig Europees kampioen, nam wat gas terug, vermaakte het publiek met fraai handbal en bezorgde Oranje de eerste nederlaag dit EK.

"Ik heb geen idee waarom we zo speelden vandaag", reageerde Jessy Kramer verbouwereerd na afloop. "Iedereen was gebrand nu wel een keer van Noorwegen te winnen, maar dat heeft er geen moment in gezeten."

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

1/2 Abbingh na forse nederlaag tegen Noorwegen: 'Dit is absoluut een flinke tik'

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

2/2 Kramer over zware nederlaag: 'Geen idee waarom we zo speelden'

"Dit is absoluut een flinke tik", vulde Lois Abbingh aan. "Het was niet goed wat we als team lieten zien. We hebben op dezelfde manier verloren als de afgelopen jaren. Fouten van ons worden heel snel afgestraft. We moeten voor de volgende keer toch echt bedenken hoe we van Noorwegen gaan winnen."

Maar eerst moet het vizier gericht worden op de kraker van woensdagavond. Oranje is bij een gelijkspel alsnog geplaatst voor de halve finales. "We kunnen niet lang stilstaan bij dit verlies", aldus Abbingh. Kramer: "We hebben nog een kans, maar dan moeten we wel uit een ander vaatje tappen."

Stand groep II

Duels-Punten (Doelcijfers)
1. Roemenië 4-6 (111-101)
2. Nederland 4-6 (101-105)
3. Noorwegen 4-4 (122-105)
4. Duitsland 4-4 (111-110)
5. Hongarije 4-4 (108-117)
6. Spanje 4-0 (101-116)

STER Reclame