Drie doden bij aanslag Straatsburg, dader nog op de vlucht

Bij een aanslag in Straatsburg heeft een man in de buurt van een kerstmarkt schoten gelost. Daarbij zijn volgens de Franse minister Castaner drie doden en twaalf gewonden gevallen. Eerder sprak de burgemeester van Straatsburg over vier dodelijke slachtoffers, maar dat bleek niet juist.

De schutter is nog altijd voortvluchtig. De politie houdt een klopjacht in en rond Straatsburg, waar 350 agenten aan meedoen. De speciale anti-terreurdienst van de Franse justitie onderzoekt de aanslag.

Op deze ooggetuigenbeelden is de paniek op straat goed merkbaar:

Paniek na schoten in Straatsburg

De dader is volgens het departement Bas-Rhin een man die van de Franse autoriteiten het stempel 'Fiché S' had gekregen. Daarmee was hij aangemerkt als mogelijke bedreiging voor de staatsveiligheid. Personen met zo'n stempel worden extra goed in de gaten gehouden.

Het Franse persbureau AFP bericht op basis van politiebronnen dat de vermoedelijke dader vanochtend eigenlijk gearresteerd moest worden, maar op dat moment niet thuis was. Ook zijn er berichten dat toen in zijn woning explosieven zijn gevonden.

Geen Nederlanders

Burgemeester Ries spreekt op Twitter zijn medeleven uit met de slachtoffers. Hij sprak eerder op de avond van een ernstig incident en vroeg inwoners om binnen te blijven.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken zegt de situatie op de voet te volgen. Het ministerie heeft geen indicaties dat er Nederlanders onder de slachtoffers zijn.

De kerstmarkten op de pleinen in Straatsburg met de kenmerkende houten blokhutten zijn wereldberoemd en trekken jaarlijks veel bezoekers.

Europees Parlement afgegrendeld

Agenten hebben het gebied rond de plek van de aanslag hermetisch afgesloten. Onder meer het tramverkeer is stilgelegd. Op straat lopen militairen en zijn dranghekken neergezet.

Ook het gebouw van het Europees Parlement in Straatsburg is afgesloten. Europarlementariërs vergaderen daar deze week; de plenaire vergadering van de afgelopen avond ging gewoon door.

President Macron heeft vanwege de aanslag een receptie op het Élysée-paleis ingekort. Hij werd meteen ingelicht over de situatie en heeft minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner naar Straatsburg gestuurd.

Grenscontroles

Vanwege het incident en de klopjacht op de schutter zijn de controles aan de grens met Duitsland aangescherpt. Iedereen die vanuit Straatsburg naar het Duitse Kehl wil, wordt gecontroleerd. Op de grensbrug staan gewapende agenten.

Veel mensen in het centrum van Straatsburg waren getuige van de aanslag. "Ik hoorde schoten en daarna begon iedereen te rennen", zei een winkelier uit het centrum van Straatsburg tegen de Franse televisie. "Ik schrok enorm. Al snel stonden er politieauto's in de straat. Ik denk dat het zo'n 10 minuten duurde."

Een bewoner vertelde: "Ik hoorde schoten en zag twee mensen op straat liggen. Ze bloedden. Ik hoorde mensen schreeuwen."

Een man die op het terras van een restaurant zat, zag dat iedereen opeens begon te rennen. "Er was grote paniek. Ze zeiden: kom naar binnen! Maar wij vertrokken met de auto. We werden tegengehouden, omdat de schutter in de buurt zou zijn."

De kelner van een restaurant rende naar buiten toen hij een enorme knal hoorde. "Toen zag ik op het terras iemand liggen in een plas bloed en op straat zag ik iemand wegrennen met iets in z'n hand, ik denk een wapen. Ik hoorde nog verschillende knallen. Toen heb ik alle klanten naar binnen gehaald en hebben we het restaurant gebarricadeerd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl