Marga Minco
NOS NieuwsAangepast

P.C. Hooft-prijs voor Marga Minco (98)

De 98-jarige schrijver Marga Minco krijgt de P.C. Hooft-prijs. Haar oeuvre is bescheiden in toon en omvang, maar blijft met iedere generatie winnen aan zeggingskracht, zegt de jury. Aan de prijs is een bedrag verbonden van 60.000 euro.

Minco debuteerde in 1957 met Het bittere kruid. Het boek, een deels autobiografische kroniek over een Joods gezin tijdens de Duitse bezetting, werd vaak herdrukt en wordt inmiddels beschouwd als een van de klassiekers uit de Europese Tweede Wereldoorlog-literatuur.

Later verschenen titels als Een leeg huis, De val en De glazen brug. Ze hebben alle de Tweede Wereldoorlog als centraal thema. In 2008 werd Minco's lezing Een sprong in de tijd bij de Nationale Dodenherdenking voorgelezen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam.

Marga Minco reageerde verheugd op het nieuws dat ze de prijs krijgt, vertelt haar dochter:

PC Hooftprijs naar Marga Minco: 'Ze vindt het geweldig'

Pretentieloos

De jury van de P.C. Hooft-prijs roemt Minco's sobere stijl. "Zonder te psychologiseren, zonder pathetiek of pretentie, maakt zij een ondoorgrondelijke werkelijkheid invoelbaar en voorstelbaar."

De P.C. Hooft-prijs is een oeuvreprijs die jaarlijks afwisselend wordt uitgereikt aan een Nederlandse schrijver van proza, essays en poëzie. Dit jaar was proza aan de beurt. Vorig jaar ging de prijs naar de dichter Nachoem Wijnberg.

Minco, aan wie voor haar oeuvre eerder de Annie Romein-prijs en de Constantijn Huygens-prijs werd toegekend, krijgt de P.C. Hooft-prijs volgende maand uitgereikt. In verband met haar leeftijd en gezondheid gebeurt dat bij haar thuis.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl