Jeroen Hertzberger (links) en Bob de Voogd
NOS Sport

'Nederland hoort favoriet te zijn, maar is nu outsider'

De Nederlandse handbalsters op het EK, de hockeyers op het WK, de wekelijkse VAR-momenten uit de eredivisie en Internazionale-PSV in de Champions League. Het sportaanbod van de afgelopen en van de komende dagen komt uitgebreid voorbij in het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken.

'De VAR komt het voetbal nu niet ten goede'

De videoscheidsrechter hield de gemoederen dit weekend weer behoorlijk bezig in de eredivisie. Wel of geen rode kaart voor Matthijs de Ligt? Is het doelpunt van NAC wel of niet buitenspel? Wel of geen strafschop voor Alexander Büttner? Is de rode kaart van Jerold Promes terecht teruggedraaid naar geel? "Afgelopen weekend was het wel weer overdreven", stelt Kees Kwakman.

"Onbewust maakt de scheidsrechter een verschil tussen Matthijs de Ligt en een verdediger van Excelsior", vindt Jacques Brinkman. "Als speler probeer je altijd de scheidsrechter te bespelen. En het is maar net hoe een scheidsrechter het interpreteert. Net zoals nu: ik vind dit en jij vindt dat."

De KNVB publiceert elke week een VAR-moment. Deze week was dat de gele kaart van De Ligt. "Higler was de VAR en die zegt: geel is correct", legt Kwakman uit. "Oud-scheidsrechter Wiedemeijer zat zondag bij ons bij Fox Sports. Die zei: 'dit is al jarenlang een rode kaart'. Dus het is maar net welke scheidsrechter er zit."

Dick Sintenie vraagt zich af of de VAR niet te invloedrijk is. "Als scheidsrechters naar de VAR worden geroepen, beginnen ze misschien wel te twijfelen. Zou het niet? Ik vind dat de VAR het voetbal nu niet ten goede komt. Er gaat nog te veel mis."

Nederlandse hockeyers outsider

Het WK hockey in het Indiase Bhubaneswar, waar Nederland het dinsdag in de achtste finales opneemt tegen Canada (14.30 uur, live op NPO 1 en NOS.nl), verloopt dit jaar voor het eerst volgens een ander format.

Oud-hockeyer Brinkman - tevens vader van international Thierry - is enthousiast. "Het duurt nu langer, net als het WK voetbal. Alleen hadden er meer rustdagen in de eindfase gemoeten. Dit is ridicuul!"

Brinkman is fan van nieuwe opzet WK hockey: 'Ook Canada denkt te kunnen winnen'

In de groepsfase zaten er voor Oranje de nodige pauzes in het speelschema. Maar vanaf de achtste finales volgen de wedstrijden elkaar in rap tempo op, met slechts een enkele rustdag tussen de wedstrijden. Sintenie hoopt dat Nederland de wereldtitel pakt: "Dat is al te lang geleden, sinds 1998."

Brinkman: "Ik vind dat Nederland favoriet hoort te zijn, maar hoe ze nu spelen zijn ze outsider. Australië heeft de meeste indruk gemaakt. Ik denk dat het meest frisse en fitte team wereldkampioen wordt."

Handbalsters op koers

De Nederlandse handbalsters nemen het dinsdagavond op tegen angstgegner Noorwegen, woensdag volgt Duitsland. Een punt is voldoende om de halve finales te bereiken. "De verwachtingen waren minder hoog", zegt verslaggever Richard van der Made, die de handbalsters in Frankrijk volgt. "En plots wint Nederland na geweldige wedstrijden van een aantal goede landen. Het vertrouwen is ruimschoots aanwezig."

Er waren zorgen over de uitgevallen aanvoerster Nycke Groot. "Maar nu blijkt dat het allemaal wel redelijk goed met haar gaat. Ze heeft met de ploeg gegeten. En hier en daar fluistert men dat ze er morgen tegen Noorwegen gewoon bij is. Voor de handbalsters is goud echt het summum. Dat is echt wat er nog openstaat. Het zal heel lastig zijn, maar het kan zeker."

Estavana Polman

'Ramselaar doet niet onder voor Rosario'

PSV neemt het dinsdag in Milaan op tegen Internazionale. Er staat niets meer op het spel, maar toch verwacht commentator Andy Houtkamp dat de Eindhovenaren met het mes tussen de tanden zullen voetballen. "Hij wil winnen. Van Bommel heeft hier ook anderhalf jaar gespeeld (bij aartsrivaal AC Milan, red.). En hij wil laten zien wat hij kan met PSV."

Sintenie is benieuwd of Van Bommel gaat experimenteren. "Maar ik denk het niet. Het is in lijn met hoe Van Bommel werkt. Behalve in de beker tegen RKC, daar ging het direct mis. Maar ik ben wel benieuwd of Gutiérrez een kans krijgt. Die wacht daar al weken op en afgelopen weekend was hij goed op dreef."

Kwakman: 'Van Bommel durft tweede keus niet op te stellen'

Kwakman is in ieder geval onder de indruk van PSV. "Ze hebben grote stappen gemaakt onder Van Bommel. Maar die wedstrijd tegen RKC heeft ook aangetoond dat de tweede keuze van PSV te wensen over laat. Ik denk daarom dat Van Bommel het niet aandurft om met andere jongens te starten dan de vaste elf."

Toch plaatst Brinkman ook een kritische noot: "Bart Ramselaar doet totaal niet onder voor Pablo Rosario. Hij heeft snelheid en diepgang. Nu zit Ramselaar op een dood spoor - hij werd maandagavond met Jong PSV troosteloos afgetroefd door Cambuur Leeuwarden - en ik vind dat Van Bommel zich dat mag aanrekenen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl