Het is een groot probleem in India: miljoenen mensen hebben niet de beschikking over een wc in of bij hun huis. Velen doen dus hun behoefte in de bosjes. De 7-jarige Hanifa schaamde zich daarvoor en vroeg haar vader een wc te bouwen. Hij beloofde dat te doen, op voorwaarde dat zij de beste van haar klas zou worden.

En dat deed Hanifa, ze excelleerde op school maar desondanks kwam die zo vurig gewenste wc er niet. Deze week was voor Hanifa de maat vol. Ze ging naar het politiebureau, met een doos vol diploma's, om aangifte te doen tegen haar vader. In Met het oog op morgen vertelt antropoloog Sanderien Verstappen waarom India er ondanks toenemende welvaart niet in slaagt om dit probleem de wereld uit te helpen.

#120: Verslaafd aan Russisch gas, 150 jaar stoplicht en Brexit

Verder in Het Beste

Het verkeerslicht bestaat 150 jaar. Een gesprek met verkeersregel-technicus Eric Greweldinger die er alles van weet. Springt het verkeerslicht voor voetgangers echt sneller op groen als je op de knop drukt? President Donald Trump heeft zich meermaals kritisch uitgelaten over de aanleg van Nord Stream 2, de gaspijpleiding van Rusland naar Duitsland. Deze week riep een Amerikaanse onderminister zelfs op de aanleg te staken. De VS vinden dat Europa's afhankelijkheid van Russisch gas daardoor nog groter wordt. Trump heeft een punt, vindt Rob de Wijk van het Den Haag Centrum voor Strategische Studies.

En het was weer een week vol onverwachte wendingen in het brexit-proces. Stelt de EU zich onredelijk star op tegenover de Britten? Gareth Davies, hoogleraar internationaal recht aan de Vrije Universiteit, vindt van wel. Hij gaat in discussie met Peter de Waard, oud-correspondent in Londen voor de Volkskrant.

STER reclame