Voorstanders van de brexit demonstreerden gisteren in Londen EPA

Premier May houdt spoedoverleg met de belangrijkste ministers van haar kabinet. Later vanmiddag zal ze een verklaring afleggen in het Lagerhuis, naar verwachting om 16.30 uur Nederlandse tijd. Daarna volgen verklaringen van de voorzitter van de Conservatieve fractie in het Lagerhuis en minister Barclay van brexit-zaken.

Er wordt gespeculeerd dat ze de stemming over de brexit morgen in datzelfde Lagerhuis wil uitstellen. Verschillende Britse media berichten daarover, de BBC hoorde het van twee ministers.

Maar volgens een woordvoerder van de premier is er van uitstel geen sprake. May zou haar ministers in het spoedoverleg alleen willen bijpraten over haar gesprekken het afgelopen weekeinde met de EU-leiders Tusk en Juncker, bondskanselier Merkel en ook premier Rutte.

May heeft gisteren nog gezegd dat er geen uitstel komt, ook enkele ministers benadrukten dat vanochtend nog.

Stemming

Het akkoord met de Europese Unie over de brexit zou morgen in stemming worden gebracht in het parlement. Alles wijst erop dat er geen meerderheid voor is, sterker nog, dat May op een "gigantische" nederlaag afstevent, zegt correspondent Tim de Wit.

Dat zou een reden kunnen zijn dat May nu op de pauzeknop wil drukken, meent De Wit. Het zou haar groot gezichtsverlies opleveren, maar tegelijkertijd extra tijd geven om nogmaals met de EU te onderhandelen. Donderdag is er weer een EU-top in Brussel. May zou daar voor veranderingen in het brexit-akkoord kunnen pleiten, waardoor toch meer Lagerhuisleden voor het akkoord zullen stemmen.

Maar vanuit de EU is ook vanmorgen weer benadrukt dat het akkoord dat vorige maand gesloten werd, niet meer veranderd kan worden. 'Take it or leave it', is de boodschap die Londen heeft gekregen uit Brussel, zegt De Wit.

Brexit-minister Stephen Barclay bij aankomst in Downingstreet AFP

Een belangrijk deel van May's eigen partij veroordeelt het akkoord met de EU, omdat het Verenigd Koninkrijk (VK) aan veel EU-regels gebonden blijft, onder meer door de afspraken over het grensverkeer tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland.

Als de EU en het VK daarvoor geen oplossing vinden, komt er een tijdelijke regeling. Hoe tijdelijk dat zal zijn is onduidelijk. Conservatieve voorstanders van de brexit zijn bang dat de Britten voor altijd vast komen te zitten in een douane-unie met de EU, waar ze zelf niets over te zeggen hebben.

De Britten kunnen dan ook niet zelfstandig handelsakkoorden met niet-EU landen sluiten, wat juist een van de voordelen van de brexit had moeten zijn.

Uitspraak Europees Hof

Het Europees Hof van Justitie maakte vanmorgen bekend dat de Britten het brexit-proces nog kunnen stoppen. Maar een woordvoerder van May zei dat ze dat niet van plan is en dat de uitspraak van het hof daar niets aan verandert.

STER reclame