Geëmotioneerde excuses premier Nieuw-Zeeland om vermoorde backpacker

time icon

Premier Ardern van Nieuw-Zeeland heeft geëmotioneerd excuses aangeboden aan de nabestaanden van een vermoorde backpacker. "Uw dochter had hier veilig moeten zijn, en dat was ze niet", zei Jacinda Ardern duidelijk aangeslagen.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

22-jarige Britse toeriste vermoord in Nieuw-Zeeland

De 21-jarige Grace Millane was bezig met een wereldreis van een jaar na haar afstuderen. Op 1 december werd de Britse voor het laatst levend gezien, haar familie sloeg alarm toen ze een dag later geen contact opnam voor haar verjaardag.

"Grace heeft nog nooit zolang geen contact opgenomen met ons", zei haar vader op een persconferentie. "Ze kwam aan op 20 november en overspoelde ons met foto's en berichten over haar avonturen."

Uit beelden van bewakingscamera's bleek dat Grace met een onbekende man mee was gegaan naar zijn hotel in Auckland. Nadat de man zaterdag was opgepakt werd haar lichaam een dag later teruggevonden in een bos.

beeld bewakingscamera Grace Millane Politie Nieuw-Zeeland

Volgens Ardern houdt de zaak het hele land bezig. "Alle kiwi's die ik gesproken heb," zei ze over haar landgenoten, "hebben een overweldigend gevoel van pijn en schaamte dat dit gebeurd is. We zijn juist trots op onze gastvrijheid, onze manaakitanga."

De 26-jarige verdachte is vandaag voorgeleid. Hij wilde tegen de rechter niks zeggen over de zaak. Ook de politie heeft nog niets gezegd over een motief of doodsoorzaak. Begin volgend jaar gaat het proces tegen de man verder.

Tijdens de voorgeleiding zat de publieke tribune stampvol met belangstellenden. Iemand riep 'tuig' naar de verdachte toen hij werd weggeleid. Op meerdere plekken in Auckland zijn bloemen neergelegd voor Grace.

Grace Millane Politie Nieuw-Zeeland

De rechter nam bij de zitting de ongebruikelijke stap om de vader van Grace, die naar Nieuw-Zeeland was afgereisd, toe te spreken. "We hopen allemaal dat het recht snel zal zegevieren en dat het u wat vrede kan brengen."

Backpackers zijn een belangrijke groep toeristen in Nieuw-Zeeland. Er komen jaarlijks ongeveer 160.000 van naar het land, vaak jongeren tussen de 18 en 24. Zij blijven gemiddeld een maand in het land en geven per persoon zo'n 2000 euro uit, waarmee ze goed zijn voor 11 procent van alle toeristeninkomsten.

STER Reclame