Migratie is geen mensenrecht, zegt onderminister Ubilla
NOS NieuwsAangepast

Vlak voor top stemt ook Chili niet in met pact van Marrakesh

Ook Chili zal niet instemmen met het VN-migratiepact. De onderminister van Binnenlandse Zaken heeft dat gezegd in een Chileense krant, aan de vooravond van de top in de Marokkaanse stad Marrakesh waar het verdrag zal worden goedgekeurd.

"Ons standpunt is helder", zegt onderminister Ubilla in de krant El Mercurio. "Migratie is geen mensenrecht. Landen moeten zelf hun toelatingseisen voor buitenlanders kunnen bepalen."

Chili voegt zich met het besluit om niet in te stemmen met het verdrag bij meer dan tien andere landen, waaronder de Verenigde Staten, Hongarije en Oostenrijk. Hoewel het pact officieel geen bindende status heeft, vrezen deze landen dat migranten er toch rechten aan kunnen ontlenen.

Nederland en België

Het verdrag is het resultaat van jarenlange onderhandelingen tussen alle lidstaten van de Verenigde Naties en wordt vandaag en morgen besproken in Marrakesh. De tekst heeft in meer landen tot discussie geleid.

Nederland steunt het pact wel, maar zal tijdens de top een verklaring voorlezen die ongewenste juridische gevolgen moet voorkomen. In België leidde de kwestie afgelopen weekend tot een breuk in het kabinet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl