Hillary Clinton wil geen tweede termijn

Aangepast

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, wil geen tweede termijn als minister. Als Barack Obama in 2012 herkozen wordt, wil zij het stokje overdragen aan iemand anders.

In een interview met CNN is ze ongekend definitief over haar besluit. "Nee", luidt haar antwoord op de vraag of ze minister van Buitenlandse Zaken wil blijven of misschien de post Defensie ambieert. Ook de post van vicepresident interesseert haar niet.

Ook antwoordt ze ontkennend op de vraag of ze na een tweede termijn van Obama weer een gooi naar het presidentsschap wil doen. "Nee", is ook hier het antwoord. Volgens Amerikaanse politiek gebruik zag Clinton af van een kanidatuur in 2012, als partijgenoot Obama voor herverkiezing gaat.

Vrouwenrechten

Hillary Clinton was in 2008 de belangrijkste tegenstander van Obama bij de Democratische voorverkiezingen. Hij wist haar te verslaan en nam het daarna succesvol op tegen de Republikein McCain.

De minister had eerder al laten weten bezig te zijn aan haar "laatste publieke functie". Met deze uitspraken onderstreept ze dat eerdere besluit nogmaals.

Clinton zegt nog geen definitieve plannen te hebben over wat ze gaat doen na 2012: "Ik wil eerst het beste doen in deze baan de komende twee jaar". Wel zegt ze betrokken te willen blijven bij de strijd voor vrouwenrechten wereldwijd.

STER Reclame